japanska rollspel, spelmusik och Final Fantasy XIV

NieR Gestalt & RepliCant Original Soundtrack

I skrivande stund så har jag ingen aning om vad NieR är för sorts spel. Grafiken ser gammal ut för att vara så ny, och mottagandet bland kritikerna verkar småkyligt. Det är inte sällan spelskaparna inte levererar det som utlovas, men ovanligt är att spelets soundtrack uppnår perfektion. Måhända att NieR är ett spel med många fel och brister, men jag vill påstå att musiken är något av det bästa spelmusikvärlden hört på länge.

Jag tror alla som börjar lyssna på denna skiva kommer att bli positivt överraskade. Det här är inte ett generiskt JRPG-soundtrack med trallande toner i en stad, mörka trummor i en dungeon eller en glättig truddelutt när spelets comic relief kommer in i bild. NieR OST erbjuder sin lyssnare ett moget och spännande material som för ovanlighetens skull har sång i näst intill varje spår. Från första början bjuds man in till ett dystert dunkel, låtarna har en allvarsam tyngd och något viktigt att berätta.

Vad detta något är får vi aldrig veta. Producenterna bakom NieR OST har medvetet låtit skapa ett antal låtsasspråk som sjungs. Här hörs inspiration från franska, gaeliska, portugisiska och mer därtill, förutom en låt som ljuder på hederlig engelska. För en inbiten spelmusikfantast är det väldigt tråkigt att inte kunna sjunga med när man vill, men det skadar förstås inte upplevelsen. Om något så blir känslan ännu mer mystisk och trolsk. Vissa sånger etsar sig fast och blir bättre för varje gång man lyssnar, som mitt favoritspår Grandma. Dödsbädden kan inte kännas närmare och när trummorna tar vid i låtens mitt är det som att lyssna till kämpande hjärtslag.

NieR OST är oförskämt lättlyssnat och jag tror att det finns nåt för alla öron. Det är skönt att höra spelmusik i annan tappning än vad man är van vid, faktiskt så upprepas många spår flera gånger, men med olika arrangemang. Jag kan varmt rekommendera detta soundtrack, det är utomordentligt välgjort och det är svårt att hitta fel eller låtar man ogillar. Men vem vill leta efter sånt när man bara kan luta sig tillbaka, lyssna och njuta?

Släppdatum: 21 april 2010
Antal skivor: 2
Antal spår: 43
Kompositörer: Keiichi Okabe, Kakeru Ishihama, Keigo Hoashi, Takafumi Nishimura
Sång: Emi Evans m fl.
Arrangemang: Ryuichi Takada
Inköpsställe: Otaku


Fem guldkorn (endast smakprover) 

Hills of Radiant Wind

Grandma

Songs of the Ancients – Popola

Kaine – Salvation

The Lost Forest

9 kommentarer

 1. Christoffer Radsby

  Det är alltid trevligt att ha spelmusik i bakgrunden när man slösurfar eller pysslar med 3d.

 2. Anna

  @Christoffer Radsby:
  Det är ett underbart soundtrack att lyssna till. Har spelat det om och om igen den senaste tiden. 🙂

 3. opkij

  Jag har inte spelat spelet men jag har lyssnat på soundtracket ett par
  gånger nu, kanske för många för jag tycker att det är lite enformigt
  även om dom flesta låtarna är riktigt bra separat.
  Tack för tipset och recensionen!

 4. mungojerrie

  Nier har ett av de allra bästa soundtracken någonsin, om inte det allra bästa. Emil /Karma är den bästa låten på hela skivan, men även Wretched Autobots och Temple of Drifting Sands är underbara, särskilt i samband med spelet. Har du inte spelat Nier så gör det, det är ett av de bästa spelen denna generationen och lyssna för all del inte på kritikerna för de har så fel man kan ha om detta. Otroligt underskattat spel som levererar på ett väldigt känslomässigt plan.

  • Anna

   Ja, det är ett underbart soundtrack, helt otippat var det också. 🙂 Älskar när man hittar sånna pärlor!
   Jag har börjat spela Nier, för länge sen, och kört ca 16 timmar, men av nån anledning kom jag ifrån det. 😛 Men jag kommer ta upp det igen när tid finns. Att springa runt på fälten till tonerna av Hills of Radiant Wind gör mig lycklig. <3

 5. Fredrik

  Jag kan inte annat än att hålla med mungojerrie här.

  Superbt soundtrack, till ett fasansfullt underskattat spel. Hills of Radiant Wind, Grandma och The Lost Forest sticker ut i synnerhet. Väl värt att notera, det är nästan ett måste att faktiskt spela MINST två gånger. Det är väl värt den extra tiden.

  • Anna

   Tack för din kommentar!
   Ja, detta är ett synnerligt unikt soundtrack. Och det förhöjer spelet, med alla sina små egenheter. 🙂 Jag ska se till att plocka upp Nier sen igen och kanske spela det två gånger som du säger!

 6. Fredrik

  På tal om unikt – på en remixskiva finns följande lilla guldkorn, om du missat den: http://www.youtube.com/watch?v=7h7HjSkAOeM

  Väldigt retro, och väldigt gullig.

  • Anna

   Åh, ja det hade jag missat! Jag hann inte lyssna igenom allt igår men det lilla jag hörde lät ju fantastiskt. 😀 Tack!

1 pingback

 1. Höj volymen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 RPGaiden

Tema av Anders NorenUpp ↑