japanska rollspel, spelmusik och Final Fantasy XIV

Last Ranker Original Soundtrack

Last Ranker OSTSom en blixt från klar himmel kommer det senaste alstret av Yoko Shimomura. För två veckor sedan hörde jag de första djupt satta tonerna av låten Born to Survive. Tre dagar senare stod soundtracket i min hylla. Det är för mäktigt för att undgå, för gripande för att avstå. Detta är det bästa Yoko har gjort hittills, om ni frågar mig.

Legend of Mana-vibbarna är som bortblåsta, istället lyser mycket av Kingdom Hearts lekfulla pukor igenom, men klädda i ett vuxet dundrade när melodierna flödar ur mina högtalare. För man måste höja ljudet, och jag skiter fullständigt i om jag stör en granne eller två. Det här är musik som ska höras, och kännas! Och känns gör den. Last Ranker (PSP) är ett action-RPG och det gör musiken ingen hemlighet av. Jag blir nyfiken på spelet, men nervös över tanken att soundtracket skulle överglänsa vad som kanske skulle kunna vara ett själlöst hack-n-slash.

Men det är inte bara blodigt allvar rätt igenom, det finns stillsamma, lite melankoliska låtar, som Distant Sea, med ett trevande piano och dov fiol, trött på att spelas. I The Town With an Exotic Fragrance lyser den barnsliga glädjen igenom, Yokos kännetecken på nåt vis. Men överlag är detta ett moget och vågat soundtrack. Jag kan inte säga att jag har hört Yoko på det här sättet förut, men mörka undertoner har alltid funnits gömda i hennes tidigare arbeten. Här tar hon ut svängarna fullt ut. Den pulshöjande och smått stressiga låten What Draws Near är ett perfekt exempel på detta. Jag gillar den här hårda sidan av Yokos musik, den passar henne väldigt väl och hon låter melodin hålla sin fana högt även genom gitarriff och överdådiga trummor. Första skivan påbörjar sitt klimax med den tunga och riviga This Journey Without End.

För alla som är ett fan av Shimomura är detta ett givet köp, det finns ingen anledning att tänka efter en extra gång. Gillar man fartig musik varvat med lite lugnare toner så är det här också att rekommendera. Det kommer ta lång tid innan jag tröttnar på att lyssna igenom detta förstklassiga soundtrack.

Släppdatum: 28 juli 2010
Antal skivor: 2
Antal spår: 41
Kompositör: Yoko Shimomura
Sång: Joelle Strother m fl.
Pris: ca 3150 yen

_____________________

Fem guldkorn (endast smakprover)

Born to Survive
What Draws Near
The Town With an Exotic Fragrance
This Journey Without End
On the Distant Ancient Land

Inköpsställen (direktlänkar)

Otaku
CDJapan
YesAsia

2 kommentarer

  1. Gwellmyn

    Oj, det här soundtracket har jag helt missat och Yoko som tillhör en av mina favorit kompositörer. Kommer helt klart spela musiken från spelet i framtida Spelklassiker Musik.

    • Anna

      Men så roligt att jag kunde hjälpa dig att upptäcka det! Och tack för att du kommenterade så att jag kunde upptäcka Spelklassiker. 😀 Spel-Sverige är verkligen hett just nu. ;D

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 RPGaiden

Tema av Anders NorenUpp ↑