japanska rollspel, spelmusik och Final Fantasy XIV

Wild ARMs the Vth Vanguard Original Score

Media Visions rollspelsserie Wild ARMs har med sina western-influerade tongångar vunnit en stor plats i mitt hjärta. Även om Michiko Naruke inte varit den huvudsakliga kompositören till del fyra och fem, så har hennes ”vikarier” gjort sitt bästa för att vara henne trogen. Wild ARMs 4:as musik är mycket experimentell – några låtar bygger på ett vinnande recept, men är för få till antalet. Masato Kouda och Noriyasu Agametsu tar inte enbart Wild ARMs 5 tillbaka till rötterna, de tar även den välkända Naruke-stilen till nya höjder.

Wild ARMS 5 är ett stort spel och det återspeglas mycket bra i dess soundtrack, som består av två volymer. Något jag uppskattade väldigt mycket då jag spelade WA5 är att världens kontinenter har olika typ av musik. Att inte behöva lyssna på en och samma låt när man beger sig över landskapen är en fröjd och världen känns onekligen mer inbjudande och vid. A Vast Plain, Under that Sky, den första världskartslåten som möter dig, skapar en skön känsla av upptäckande, äventyr och att målet finns där nånstans bortom horisonten.

Såhär låter musiken oftast, den speglar spelets orädda karaktärer som med en naiv och nästan överdriven motivation tar sig fram genom ödemarken. Bossmusiken Terrible-monster Attacking Crew! är ett perfekt exempel på detta och låtens enorma vitalitet kommer utan konkurrens från de snabba avstampen på pianots tangenter. Därför blir man som spelare överraskad, nästan lite ställd, när musiken ändrar riktning och erbjuder något subtilt, skört och förkrossande vackert. Jag tänker förstås på mystiska The Ice Queen – I Loved Your Smile. Andra praktexempel på kompositörernas finkänslighet är Even if I Can See the Reflection of Peace in Your Eyes och One Day You’ll Forget the Hopes and Dreams.

Antagonisterna i del 5 är en intressant skara och deras tid i rampljuset förlängs då de har fått egna teman och egna stridslåtar. Fereydoons upptemposyntar ackompanjeras av flöjt och Persephones vilda dansbeats tar striden till närmaste nattklubb. Sidokaraktärerna Elvis och Nightburn Acklund får båda ta del av blåsinstrumentens svängiga rytmer vilket förstärker deras excentriska personligheter.

När jag ska välja mitt favoritsoundtrack ur den här serien så fastnar jag alltid mellan Wild ARMs 3 och 5. 3:ans soundtrack är optimalt för den som vill överdosera Michiko Naruke i sitt esse. 5:ans för hennes arv vidare, med några förändringar här och där, men det finns ingenting som förstör. Soundtracket andas livsglädje såväl som eftertänksamhet och dess storlek och förmåga att ta till vara på allt som spelet erbjuder är enastående. För när jag vill ta upp de mest minnesvärda låtarna så inser jag att jag kommer nämna stridsmusiken, grott- och stadsmusiken, musiken för världens olika delar och karaktärsmusiken. Allt är med. Allt är lika viktigt. Allting har en mening. Och det är meningen att du ska köpa och lyssna på detta soundtrack om så ännu inte är gjort.

Släppdatum: 24 januari 2007 (Vol.1), 7 februari 2007 (Vol. 2)
Antal skivor: 3 (Vol. 1), 3 (Vol. 2)
Antal spår: 54 (Vol. 1), 55 (Vol. 2)
Kompositörer: Masato Kouda, Noriyasu Agametsu
Pris: ca 3500 yen per volym

_____________________

Fem guldkorn (endast smakprov)

A Vast Plain, Under That Sky
The Ice Queen – I Loved Your Smile
Terrible-monster Attacking Crew!
The Me of Yesterday Has Been Surpassed
Understanding the Vastness of the World and Still…

Inköpsställen (direktlänkar)

CDJapan – Vol. 1Vol. 2
PlayAsia – Vol. 1Vol. 2
Otaku – Vol. 1Vol. 2

2 kommentarer

 1. Fredrik

  🙁

  Du är nedrig och elak som skriver om Wild Arms. Det får mig att sakna den serien så mycket.
  Jag vill spela alla de fina spelen igen. Jag vill ha nya delar. Nej, jag räknar inte Wild Arms XF till PSP som kanon.

  Vänta nu. Jag vet att jag köpte något annat Wild Arms som PSOne classic. Var är det? Amerikanska kontot? Kanske.
  JA. DÄR. Hej kamrat. Du ska över på min PSP. Det ska bli mitt portabla spel.

  Tack! 😀
  Du påminner mig om alla gamla bra spel jag saknar. Du är inte alls nedrig och elak. Jag skojade bara.

  • Anna

   Jag vet, jag är hemsk. 🙁 Jag orsakar samma smärta för mig själv också, det är inte klokt! Jag vill spela Wild ARMs 5 nu nu nu!!

   Åh, så härligt med lite Wild ARMs på din PSP. Jag är glad att jag kunde hjälpa dig att minnas det. 🙂 Bra spel ska man vårda och hålla närmast hjärtat. I sin PSP, no less. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 RPGaiden

Tema av Anders NorenUpp ↑