japanska rollspel, spelmusik och Final Fantasy XIV

Det moderna miraklet

Som europé känner jag mig redan enormt tacksam för att Xenoblade Chronicles släpps i övermorgon. Det är, som engelsmännen skulle säga, ”a dream come true”. Jag har i ögonvrån sett höga betyg skymta förbi från alla håll och kanter men jag avstår från att läsa recensioner eller allehanda intryck. När spelet väl packats upp av mina darriga händer, fulla av vördnad, (som alltid när jag öppnar ett spel jag sett fram emot), och till slut sitter i min Wii, då kommer jag ta del av resan och göra den till min egen.

Den stundande releasen kan bli ett enormt uppsving för Wii:s rykte under dess sista levnadstid, och det känns verkligen som att Wii:n gör ett sista dödsryck för att bli ihågkommen som nånting annat än en konsol mest för barn. När förväntan över Xenoblade nästan står mig upp i halsen, möts jag av nyheterna som jag har hört ryktas om, men inte vågat lita på till 100%.

The Last Story och Pandora’s Tower är bekräftade för europeisk release under 2012.

Det är ingen tvekan om att jag kommer köpa båda, men ärligt talat så känner jag mig mest nyfiken på The Last Story. (Det är ett sånt spel där artworken ledde till ett inköpsbeslut.) Jag äger redan soundtracket, men har avstått att lyssna på det. (Oroar mig för att göra samma miss jag gjorde med Chrono Cross. Lyssnade sönder soundtracket under 2 års tid innan jag kunde spela, och den bild jag skapat mig av spelet genom musiken, matchade inte det som grafiskt visades, även om det var väldigt bra.) Jag vill behålla mystiken kring The Last Story ett tag till.

Pandora’s Tower känns lite mer som ett äventyrs-RPG, och inget fel med det, men jag är nog mer old-school när det kommer till kritan.

När nyhetsruset har lagt sig så kan jag inte hjälpa att hoppas att de här tre spelen är fortsättningen på det Radiant Historia nästan ensamt försökt att göra – bygga upp rollspelens trovärdighet igen. Genren är inte död. Det finns nya vändningar att ta. Det finns kraft att åstadkomma saker, bara utvecklarna vågar forma nya mallar, utan att för den delen bryta sig loss från genrens rötter.

Det är en spännande tid vi lever i.

Och bara det faktum att inget av dessa tre spel har utannonserats i USA, gör sötman ännu sötare. Så många spel som jag har importerat för att kunna spela, så mycket pengar jag har spenderat. Nu är det deras tur. Låt oss se om det några amerikanare som importerar en europeisk Wii. Låt oss se om deras längtan bevisar sig vara ens hälften så stor som min egen. Detta är en liten upprättelse för alla de år som vi fått uppleva spel släppta långt senare än resten av världen, eller inte alls.

Till er som är ansvariga för dessa releaser här i EU – TACK.

 

10 kommentarer

 1. Fredrik

  Xenoblade Chronicles, Last Story och Pandoras Tower känns verkligen som dödsrycket. Men vi får väl se om den här nya, slimmade, billigare Wiin kan ge enheten lite extra liv, eller om den bara kommer sälja till casual-tränings-party-spelpubliken den också. Det faktum att Gamecube-kompabilitet är fimpad indikerar ju lite åt det hållet.

  Men samtidigt, XC, LS och PT känns även lite ”too little, to late”. Att försöka flörta mot den trognare spelarbasen såhärpass sent efter att ha ignorerat den länge känns … för sent.

  (Ja, jag hyser fortfarande lite agg mot att Nintendo köpte upp Monolith Soft.)
  Fredrik skrev nyligen: Catherine – årets spel hittills

  • Anna

   Ja, jag kan hålla med, too little too late. Jag köpte min Wii 2007 och det har alltså dröjt 4-5 år för dem att få ut spel av den här kalibern. Nu var ju Wii väldigt hårt styrd mot casual gamers och ”alla ska vara med”-känslan är ju svår att ruska av sig. Jag har inget emot att fler människor spelar, men jag vill heller inte att den typen av gamer som jag och många andra är glöms bort. Nu blev det så med Wii. Tyvärr. Jag kan heller inte tolka vad de vill med Wii U. Bara för att det tillkommer mer prytlar till konsolen så blir det inte autmatiskt mer hardcore eller bättre spel. (Läs: Kinect.) Vissa spelare tillkommer förstås, men många andra försvinner. Och jag tror inte att det är med gimmickar som man bygger sig en trogen gamer-bas. Jag undrar ju hur många föräldrar som köpte en Wii bara för att det var ”det senaste”.

   Oki, slutbabblat nu. XD

 2. Vargavaka

  Fast det ju inte vara *bra* för genren att Xenoblade & friends inte kommer till staterna. Även om jag känner igen mig i att behöva importera vart och vartannat spel under PSX- (och delvis PS2) eran.
  Vargavaka skrev nyligen: I’m the hunter

  • Anna

   Det vet vi ju inte, amerikanarna kanske importerar. 😀
   Nä men jag kan förstå vad du menar. Jag har å andra sidan gjort det jag kan för genren i sig, och köpt två exemplar. 🙂

 3. Vargavaka

  Argh, typos! :S

  Fast det *kan* ju inte vara…
  Vargavaka skrev nyligen: I’m the hunter

 4. Henrik

  Litet irriterande är det då man importerar en amerikansk Wii, skaffar svenskt nätagg för att kunna spela amerikanska spel så släpps inte de spel man mest vill spela i USA utan i Europa…

  Att inhandla en PAL Wii känns inte så attraktivt då jag sällan spelar på den ändå. Alltså får man leta andra lösningar.

  Men det är skönt att spelen kommer utanför Japan. Vi behöver ha JRPGn. Jag har aldrig förstått hatet mot genren och jag ser med glädje fram emot ett antal spel.

  • Anna

   Tror du inte att det kan vara värt att köpa en begagnad Wii eller slim-varianten som släpps senare, bara för att kunna spela just de här tre spelen som jag nämner?

   För jag kan förstås förstå din frustration över att gå miste om de här spelen (speciellt Xenoblade), men jag hoppas du inte funderar på att emulera spelet eller nåt. :/

   Jag spelar inte ofta på min Wii heller, hade spelat senast i april 2009 innan Xenoblade, men ja, Xenoblade i sig självt är värt att äga konsolen. There, I said it! 😀

   • Henrik

    Givetvis köper jag spelen. Det är bara frågan hur jag ska få dem att fungera i min NTSC Wii :p

    Och jag har inte riktigt råd att köpa en Wii, begagnad eller slim. Det kostar ändå pengar och pengarna jag har ska användas till annat.

    Men vi får se vad för lösning jag kommer på.

    • Anna

     *pustar ut*
     Hm, ja det är ju en bra fråga. Du kanske får kolla med folk på forum? Jag vet ju att det finns många i USA som har importerat det. Men vem vet, de kanske köpte en PAL-Wii samtidigt? O_o

     Hursomhelst så hoppas jag att det löser sig för dig, så du får chans att spela! 😀

 5. Kim

  man kan redan nu förhands boka spelen på http://cdon.se/spel/pandora´s_tower-15266438 och http://www.discshop.se/spel/nintendo_wii/pandoras_tower/P93972
  då är det garanterat säkert att dt kommer till sverige

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 RPGaiden

Tema av Anders NorenUpp ↑