Texten publicerades först hos Level 7 6 mars 2012.

Level 7 saknar något. Nämligen texter om spelmusik. Så jag tänkte råda bot på den saken och helt enkelt krydda redaktionsbloggen med mina favoriter. Och jag tänkte slå på stort redan från början i form av The Last Storys soundtrack.

Nobuo Uematsu har sedan jag blev RPGamer varit en av mina favoritkompositörer. I min spelmusikhylla trängs nästan alla Final Fantasy-soundtracks som någonsin släppts och den gången jag vinkade till honom och fick en vink tillbaka under PLAY-konserten 2006 kommer för evigt vara etsat på min hornhinna.

Uematsu har haft sina svackor, men det finns inget tvivel om att han kan komponera bra melodier. Just i The Last Story tar han sig själv till nya höjder, men jag vill ge inte mindre än hälften av berömmet till Yoshitaka Suzuki som har arrangerat alla stycken utom två.

Spelet börjar ganska dramatiskt och det inledande temat blir därefter. Det är ett annorlunda intro, upphackat, nästan så att tonerna inte vill forma sig efter en viss mall. Theme of The Last Story är ett pampigt stycke som sätter tonen för hela spelet.

Stridstemat Order and Chaos kan möjligen vara ett av det bästa som gjorts. Det är inte bara långt, utan är liksom introt indelat i olika stycken. Som lyssnare är man helt oförberedd på vart noterna ska ta en. En av första skivans absoluta höjdpunkter!

Trots den mörka framtoningen är musiken stämningsfull och vacker. Soundtracket bär upp händelserna på ett väldigt bra sätt. Ett par favoriter är Conspiracy och With Decision in the Heart.

Ibland är det svårt att tro att det är Uematsu som skapat den här musiken. Det är verkligen annorlunda från hur man är van att höra honom. Men så finns ju bosstemat Death Dance som bär fragment av stridslåtar från Final Fantasy VII, med en stor klick av The Black Mages rockighet.

Spelet avrundas med den oerhört vackra Toberu Mono, som nog har kommit att bli mitt favorit-outro, hittills. Men jag väljer att inte ta med den här, jag vill att ni ska höra den i samband med spelet – för då blir upplevelsen så oändligt mycket bättre.

The Last Story Original Soundtrack
Antal skivor: 3
Antal spår: 42
Inköpsställen: OtakuCD JapanPlay-Asia

Fotnot: Här finns en intressant intervju med Hironobu Sakaguchi och Nobuo Uematsu angående skapandet av The Last Storys musik.