Liksom den färgglada grafiken i Ys Seven spränger sig genom PSP:ns stora display, så gör även musiken genom dess högtalare. Det är egentligen musiken som sätter färg på spelet och det är inte titeln som får oss att förstå att spåret Extensive Forest Green kommer att ledsaga oss genom en djup, lummig, förtrollande skog.

Varenda plats i Ys Seven har sitt eget välanpassade tema, kanske lite för bra ibland. En ökenstad får sig tilldelat ett stycke som för tankarna till Mellanöstern och Indien. Klart att det skulle kunna göras annorlunda, men å andra sidan, när det låter såhär bra så är det knappast något man hakar upp sig på. Soundtracket lyser som starkast med sina många olika varianter av ”kartmusik” (eller vad vi nu vill kalla det). En riktigt minnesvärd sådan är Desert of Despair, som sätter ribban högt med ylande elgitarrer men som sen låter trummorna och syntarna ta över. Det är en fartfylld mix av toppar och dalar. Ys Seven, med sitt offensiva och nästan obetänksamma stridssystem, är väl återspeglat i just en sån här låt. Det är fartfyllt, flyktigt, snabba ryck och hårda tag. Morgondagen väntar inte – spring!

Det är sant att de flesta av soundtrackets spår är av den hårdare typen. Men det finns även låtar som ger plats för eftertanke och reflektion. Som den vackra Public Palace, vilket påminner om kammarmusik med cembalo, violin och flöjt ur ett 1700-talets Frankrike. The Sacred Wind lyfter till oanade höjder med sina vackra tongångar av piano och flöjt, ackompanjerat av trummor som ibland är steget före, men melodin behåller ändå lugnet. När glada och lättsamma Primitive Deep Leaves spelas undrar jag nästan om jag ramlat in i Final Fantasy X. Det är något med de korta och snärtiga tonerna som genast för tankarna till staden Luca.

Men det är ändå de fartfyllda låtarna som får mig att minnas spelet mest. Känslan av att rusa över fält, skogar, berg, öknar och in i de djupaste av grottor. Det är i det livsbejakande soundet och med förnimmelse om kampen för en bättre framtid som Ys Sevens soundtrack verkligen kommer till sin rätt.

Släppdatum: 19 november 2009
Antal skivor: 2
Antal spår: 52
Kompositörer: Falcom Sound Team jdk (Hayado Sonoda, Takahiro Unisuga, Saki Momiyama, Masanori Osaki)
Pris: ca 3100 yen

————–

Fem guldkorn (endast smakprov)

Mother Earth Altago
Public Palace
Extensive Forest Green
An Assault
The Sacred Wind

Inköpsställen (direktlänkar)

Japanska Amazon