japanska rollspel, spelmusik och Final Fantasy XIV

Jag var på Gamex

Både första och andra gången som spelmässan Gamex gick av stapeln stannade jag hemma. Jag ansåg att det inte skulle finnas något där för mig. JRPG:n brukar sällan vara på tapeten när det vankas mässor, i alla fall här i väst. Men det här året tänkte jag lite annorlunda, mycket tack vare att det fanns flera trevliga gamers att hälsa på.

Så idag var jag på Kistamässan innan 10. Stället var knökfullt redan innan mässhallarna öppnades. Jag var där med min bror och vi fastnade vid Wii U-montern först. Av nån anledning fick jag en kontroll i handen vid Assassin’s Creed, nåt som inte funkade så bra. Har aldrig varit i närheten av den spelserien och att bekanta sig med ett nytt spel plus en ny konsol/kontroll visade sig inte vara det lättaste. När jag stod där hälsade fina @consolegirl på mig. Helt oväntat och så roligt!

@consolegirl testar Assassin’s Creed på Wii U.

Efter lite strosande bland alla montrar och köer snubblade jag över myshörnan där Ni no Kuni kunde provspelas. Man fick välja mellan två banor och demot höll på i 20 minuter, sedan bröts det. Trots hörlurar så var det väldigt svårt att höra vare sig musik eller röster, tack vare att det dundrade så mycket från andra montrar runt omkring. Egentligen är ju rollspel sånt man vill uppleva hemma i sin egen soffa, där man kan få sugas in i upplevelsen utan en massa annat som stör. Men, jag ville testa Ni no Kuni ändå, det var ju ändå ett av få spel som lockade på Gamex. Kontrollen man fick hålla i var inte Sonys original och den kändes konstig i handen. Level 5:s celshading gjorde ett bra jobb i att bygga upp en värld trogen Studio Ghibli. Stridssystemet kändes bekant men erbjöd ändå ett par nyheter. Jag ser fram emot releasen som är satt till 25 januari 2013. Här kan ni förboka endast spelet eller specialutgåvan.

Ni no Kunis världskarta är bedårande. Alla fiender är synliga, men blir du upptäckt känns de väldigt svåra att springa ifrån.

Medan jag satt där kom @explewd, som var där för Eurogamers räkning, och hälsade på. Efter lite ordväxling drog jag och brorsan vidare för att titta till butikerna som fanns på mässgolvet. I en hittade jag en otroligt fin modell av Yuri från Tales of Vesperia. Jag blev ha-galen på en gång men fick hindra mig när jag såg prislappen. 2000 spänn… Nej, det kunde jag inte mäkta med. :/ Så vi gick vidare till Science Fiction-bokhandelns butik och där hittade jag något att trösta mig med. En Mog-mjukis! 😀

Mog!

Vi irrade runt lite planlöst men hamnade återigen vid Wii U:s monter. Nu testade vi Rayman Legends. Här fick man en bättre inblick i hur Wii U:s kontroll fungerar och skärmen, varifrån jag styrde min gubbe, är väldigt skarp. Ändå var kontrollen inte jättetung, men det var lite ansträngande att bara hålla den med en hand samtidigt som man skulle toucha på skärmen med den andra. Det ska bli intressant att se vad Nintendo gör med den här nya manicken. Det kan säkert vara ett positivt tillskott om det sköts rätt och att spelen som kommer blir bra och inte bara skapta för en ploj. Efter det stötte jag på @styris1985 vid Ni no Kuni och skakade hand med @el_kebabo. @explewd slöt också upp och jag passade på att ta ett par bilder.

@styris1985 testar demot till Ni no Kuni.

@explewd gav mig en riktig Eurogamer-pose.

Jag tog chansen och poserade med en Hitman-look alike och jag fick också växla några ord med @frokennorgren, som kände igen mig (!). Väldigt kul. Det togs lite bilder, men de får jag visa i ett annat inlägg. Brorsan bestämde sig för att åka hemåt, men jag stannade kvar ett tag till. Mässan hade visserligen redan gjort sitt för min del, men jag hade fortfarande några gamer-kompisar jag ville träffa. Jag och @explewd placerade oss utanför mässhallarna. Efter en tid och en del twittrande så slöt @ohcean_x och @xareena upp och en stund senare kom även @prositen och gjorde vår gamersamling ännu mer komplett.

@ohcean_x och @xareena var på Gamex för Svampriket Junior.

Medan vi stod och pratade gick en hel del cosplayers förbi. Det är fantastiskt vad folk lyckas skapa.

Cosplay: Roxas och Axel från Kingdom Hearts-serien.

Cosplay: Midna från The Legend of Zelda – Twilight Princess.

Efter 4 timmar på mässan började jag krokna. Ryggen gjorde ont och magen kurrade. Hade blivit förvarnad av @satrapojk att inte äta maten som fanns på mässan då den både var dyr och ganska oätlig. Ville gärna träffa fler bekanta från Twitter (ingen nämnd, ingen glömd) men vi får träffas vid annat valt tillfälle.

Så vad tyckte jag om Gamex? Tja, mina misstankar som gjorde att jag inte gick på mässan 2010 och 2011 bekräftades egentligen. En rollspelare av mitt slag har egentligen inte mycket att hämta där. Efter 1-2 timmar hade man liksom sett allt och de flesta spel ville jag inte prova. Även om mässan var stor på sitt sätt så kändes den också liten. En slags ”is this it”-känsla infann sig efter ett tag. Det fanns heller inget ordentligt schema till de olika eventen som fanns. En kollega till @explewd fick via Twitter veta att han missat @inabackstroms föredrag om e-sport, något han sett fram emot. Inte nånstans på mässan fanns information om vilken tid det skulle vara, inte ens i Gamex-tidningen som är gratis. Den fylls istället mest med reklam. Med tanke på att e-sport börjar bli väldigt stort i Sverige och till och med har direktsänts av SVT, borde det inte vara nåt man vill skylta med?

Det hade varit kul om det funnits lite annat på tapeten än att bara testa spel. Jag önskar mig ett ljudisolerat ”music room”, för att stänga ute oväsen från övriga montrar. Därinne skulle det finnas sköna soffor och varje plats skulle ha sin egen CD-spelare och hörlurar. Det skulle vara som ett litet bibliotek med spelmusik som man får låna för stunden och varför inte ha spelmusik till försäljning också? Då hade man kunnat slappna av och få uppleva något annat som ändå är högst spelrelaterat.

Kort sagt, Gamex kändes inte som rätt ställe för mig. Kanske om konceptet utvecklas ytterligare och erbjuder ännu mer under kommande år. Men det känns kul att ha varit där ändå. Om något så väcktes i alla fall min lust att spela till liv och det är en riktigt härlig känsla. Snart ska jag köpa något från Steam… Men den största behållningen var att få träffa alla trevliga människor! Alla var så snälla och lätta att prata med. 😀 Tack för att ni gjorde min vistelse på Gamex så bra!

Gamexs största WTF-moment: att det finns en marknad för traktor/bonde-simulatorer. Wow.

För dig som gillar att plöja fält, fast inte på riktigt.

2 kommentarer

 1. Jerry Olsson

  Jag gillar det här inlägget.

  Det roliga är att du och jag tyckte rätt lika angående oväsendet, och jag håller med. Det borde finnas olika rum med lugn miljö så man kunde spela i lugn och ro utan oväsen.
  Musiken gjorde så att det var svårt att höra vad folk sa när man pratade. Jag hoppas Gamex tar till den här kritiken och gör bättre nästa år.

  Vad roligt att många kände igen dig, men å andra sidan var jag inte förvånad eftersom du är känd och mycket omtyckt. 🙂
  Det var jättetrevligt att äntligen få möta makarna Arveteg, Styris, Angelica Norgren och alla de andra man skriver till på Twitter.
  Det var klart det allra bästa med mässan.

  Jättebra skrivet Anna! Och det var roligt attcträffa dig igen!
  Jerry Olsson skrev nyligen: Sätrapôjks två dagar med Gamex!

  • Anna

   Tack Jerry. 🙂 Det blev ganska långt ändå, även fast jag inte spelade ens i närheten så många spel som du gjorde. 🙂
   Jag blev förvånad att folk kände igen mig, men det är ju bara trevligt när det gäller sånna här trevliga människor som man lärt känna lite via nätet. ^^
   Tack igen för en trevlig fika, det var kul att kunna sitta ner i lugn och ro och prata lite. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 RPGaiden

Tema av Anders NorenUpp ↑