japanska rollspel, spelmusik och Final Fantasy XIV

Sommarspel

Det ska erkännas att jag inte riktigt har kommit igång med mitt spelande den här sommaren. Visserligen spelade jag The Banner Saga, vilket var en trevlig, ganska frustrerande och kort upplevelse. Provade även på Lightning Returns, vilket gav mig skavsår både på ögonen och i min JRPG-älskande själ.

Det är inte intressant att följa Lightning. Grafiken är halvkass och tråkig, musiken är intetsägande och striderna är fortfarande inte roliga. Dessutom känns det så fel att springa runt helt ensam och spöa monster för sig själv. För mig var det en plågsam strävan att spela igenom Final Fantasy XIII. Lite roligare hade jag med Final Fantasy XIII-2. Jag har en hatkärlek till denna FF-franschise. Jag vill så gärna tro att SquareEnix ska pumpa ut ett bra FF, men att leta efter substans i den enorma sörja som XIII-spelen har blivit kan likställas med att försöka hitta vackra blommor att plocka under den bistraste av vintrar. Och varför ska jag behöva plåga mig själv? Bara för att kunna säga att ”jag har spelat dem alla”? Det är inte Pokémon vi snackar nu…

Så efter den besvikelsen började jag spela Bastion – ett helt oki spel. Inte mind-blowing för mig personligen, men lagom mysigt. Fast när inte Bastion gav mig det där ”måste spela nu!”-suget så vände jag blicken mot Transistor, som inte alls levde upp till de förväntningar jag hade. Så det var ju pengar i sjön, tråkigt nog. Egentligen borde jag inte ha svårigheter med att hitta nåt att spela. Ögnar jag på min spelhylla så står där många oupptäckta titlar. Så jag tänkte att ni, de få läsare jag har, skulle kunna få göra er röst hörd och hjälpa mig avgöra vad jag ska spela härnäst. (För jag inser att jag inte kommer spela klart Lightning Returns, förutom om jag hamnar i en destruktiv svacka och vill skada mig själv mentalt. Men vi hoppas att jag slipper det.)

Så, Vad ska jag spela?
 • Sands of Destruction (DS, 2010)
 • Ys: Memories of Celceta (PSV, 2013) – 2 RÖSTER
 • Shin Megami Tensei IV (3DS, 2013) – 2 RÖSTER
 • Tactics Ogre: Let Us Cling Together (PSP, 2011) – 4 RÖSTER
 • The Legend of Heroes: Trails in the Sky (PSP, 2011)

Varsågoda och lägg er röst! Jag uppskattar er hjälp. 🙂 Förhoppningsvis kommer det här hjälpa mig att beta av min skämshög. (Lägg gärna din röst innan 25/6 kl. 23.59!)

20 kommentarer

 1. Fredrik / explewd

  Min röst är lika enkel, som självklar. Tactics Ogre: Let Us Cling Together.

  Det finns inget storymässigt tyngre, gråskaligt och mörkare taktiskt RPG. Den spelmekaniska grunden som lades i Ogre Battle: March of the Queen och som förfinades i Final Fantasy Tactics är perfekt här. Kombinerat med intressanta karaktärer, en gripande och samtidskritisk handling gör det till ett av de bästa, om inte det absolut bästa, taktiska rollspelen någonsin. Ett spel där små, till synes menlösa val faktiskt har oerhörda konsekvenser i hur spelet utvecklar sig.

  Men det har jag säkert förklarat förut.
  Fredrik / explewd skrev nyligen: Recension: Dark Souls

  • Anna

   Jag hoppades att du skulle lägga din röst på det här spelet. 😀 Dels för att jag vet att du tycker om det så mycket och dels för att jag skäms över att jag ännu inte öppnat något av mina två exemplar för att prova (for shame). Hehu. Så tack! Nu får vi se om det kommer in några andra röster, annars vinner ju Tactics Ogre lätt. 😉

   • Fredrik / explewd

    Fast Ys: Memories of Celceta hade jag iofs också barnsligt kul med. Det var leenden över hela alltet, faktiskt. Men, min röst hamnar ändå på Tactics.

    Alltså, kom igen – Yasumi Matsuno som regissör. Sakimoto som kompositör. Svårt att motstå.

    Fast känner jag dig rätt har du inte ens tjuvlyssnat på soundtracket? Du har isåfall missat ut dubbelt upp. 😀
    Eller, för att vänta på det – du har dubbelt så mycket att se fram emot och njuta av. (Om nu TO: LUCT vinner, dvs.)
    Fredrik / explewd skrev nyligen: Recension: Dark Souls

    • Anna

     Jag vet, hela spelet är packat med en massa godis verkar det som. Nej, jag har faktiskt inte hört nånting från soundtracket. Har hållit mig borta frivilligt för att upplevelsen ska bli så bra som möjligt. 🙂 Det ska bli kul att testa Celceta senare också, jag hade ju superroligt med Ys Seven. 😀

 2. Jerry Olsson

  Jag slänger också en röst på Tactics Ogre. Klart att man ska hjälpa till när möjligheten finns. 🙂
  Jerry Olsson skrev nyligen: Teckning nummer 200: ”Rosalina and the N64 Rainbow Road”. (plus vinnaren i min tävling!)

  • Anna

   Ooh, man tackar man tackar! 😀 Nu blir nog Fredrik glad också. ^__^ Jag uppskattar verkligen din input! 😀

 3. Peter Hasselström

  YS. Jag har inte spelat det, men jag har en tung Falcom bias så Ys vinner alltid.

  • Anna

   😀 Tack för din röst! Jag gillade verkligen Ys Seven och jag har spelat (men inte klarat) Ys Origins också. Bra spel och musik! Hm, kanske borde jag tagit med Ys: The Oath in Felghana på den här listan också? XD Oh well, nu är det som det är. ^^

 4. Magnus Enarsson

  Jag har inte spelat Tactics Ogre – borde göra det. Jag är dock nyfiken på Ys: Memories of Celceta till Vita och det skulle vara intressant och höra vad du tycker om det. Så min röst faller på Ys!

  • Anna

   Tack Magnus! Ja jisses, det finns många ”jag måste spela detta”-spel. ._. Kommer vi nånsin hinna ikapp tror du? Nåja, inget att hänga läpp för, hade ju varit värre om det inte fanns nåt att spela alls. 🙂 Nu är det spännande, nu står det lika mellan Tactics Ogre och Ys efter din röst! 😀

   • Magnus Enarsson

    Jag vet inte. Min skämshög bara till PS3 är riktigt stor… 😀 Det tar emot lite att gå tillbaka när man sitter med PS4, men och andra sidan är det väldigt många bra spel som bara ligger där och väntar och då spelar det egentligen ingen roll!

    • Anna

     Jag förstår. Men frågan är då, hur många spel har du till PS4:an? 😀 Finns det redan så många? Jag hoppas att jag kan beta av i alla fall några titlar, även om jag vet att vissa kommer att vara för evigt oöppnade. Om du känner att det finns så många bra spel där, så kanske du kan spela vartannat spel PS4 och vartannat PS3? 🙂

 5. Alexander / StateUnkn0wn

  Jag kollade upp några av spelen och jag lägger min röst på Shin Megami Tensei IV. 😀

  • Anna

   Se där, you went the extra mile! Schysst! 😀 Jag har för mig att det spelet fick bra kritik. Tack för din röst!

 6. Racso

  Min röst går till Tactics Ogre: Let Us Cling Together!

  • Anna

   Woho! Tack så mycket! 😀

 7. Ronny

  Lägger alla mina röster på Tactics Ogre!
  Ronny skrev nyligen: Gamex 2013 – Lika bra som förra året?

  • Anna

   :O Fantastiskt! Tack så mycket! 😀

 8. Robert

  Lägger en röst på Shin Megami Tensei. Har inte spelat detta men gillar när jag provat tidigare delar i serien.
  Robert skrev nyligen: En tur i spåret

  • Anna

   Intressant! Tack så mycket! Har inte spelat jättemycket ur den här serien, men klarade nästan Digital Devil Saga en gång i tiden. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 RPGaiden

Tema av Anders NorenUpp ↑