japanska rollspel, spelmusik och Final Fantasy XIV

Mys med Ys

Ibland gör jag verkligen inte de mest smarta valen. Att jag har börjat spela Ys Origin på PC (köpt via Steam) är i och för sig inget dåligt, men snart kommer jag göra mig av med mitt datorbord. Smart, hur fan ska jag då kunna spela? Hur tänkte jag nu? Ställa burk och skärm på golvet och spela på det sättet? Det kanske funkar. Men trots att jag visste att bordet skulle ryka så kunde jag inte hålla mig. Jag gillade verkligen Ys Seven och jag behöver spela mer av den här serien. Det är på tiden liksom.

Ys Origin har, precis som Ys Seven, ett fartfyllt stridssystem som verkligen tilltalar mig. Jag springer ensam genom ett stort torn (jag valde yxsvingande tjejen Yunica) där ingen strid tar för lång tid, men där inget heller är för enkelt. Bossarna är ganska kniviga, även på Normal, och jag dör 3-4 gånger innan taktiken sitter. Fast nu har jag dött ett antal gånger på ett visst ställe – bland vanliga fiender! Tror inte jag är underlevlad, det brukar jag sällan vara. Men åh så frustrerande det är! Stängde nyss av då min puls blev skrämmande hög. Annars är det just den här typen hack’n’slash som jag behövde just nu. Kanske går det bättre imorrn när jag lugnat ner mig lite.

En av flera bossar som tar ett tag att slå.

8 kommentarer

 1. JRPGeek

  Jag hoppas verkligen spelet släpps på konsol nån gång. Spelar nästan aldrig på dator och min har några år på nacken.
  Hur står sig spelet mot övriga titlar i serien? Jag har fått bilden av att det är mindre fokus på storyn (även om Ys ofta inte är storytunga) och mer dungeon crawlande?

  • Anna

   En bekant till mig sa på G+ att Origin har mer story än Oath in Felghana i hans tycke. Detta är det andra Ys jag spelar, det förra var Ys Seven, som hade en bra story. Här utspelar sig allt i ett enda torn. Det är väldigt roligt, och utmanande, jag tror jag har kommit halvvägs ungefär. 🙂

   • JRPGeek

    Då blev jag faktiskt ännu mer pepp på spelet. Kanske blir ett köp framöver.
    Du måste verkligen ge dig på Oath in Felghana sen. En av höjdpunkterna i serien.

    • Anna

     Vad kul! Jag tycker verkligen att du ska ge det en chans, jag har mycket kul men är lite fast på en boss nu. 😉 Helt klart värt pengarna i alla fall!
     Jag har Felghana till PSP men kan nog tänka mig att köpa det till PC. Ser fram emot att köra det framöver. 🙂

 2. Sebastian Åkerberg

  Jag tyckte att Ys: Origins var ett helt okej spel, men det kändes som att man pressat ned en massa typiska saker som kommer med japanska konsolspel, i ett PC-spel. Jag behövde flera gånger både dubbel- och trippelkolla att det inte var en dålig konsolport. Det kändes som ett spel för PC-fansen, av en utvecklare som inte riktigt visste hur man gjorde PC-spel. Kudos för att man då ändå bryr sig om PC-fansen av serien, men jag gick och störde mig på ett flertal saker genom hela spelet. Speciellt inventoryt. Höll på att få fnatt varje gång jag skulle byta någon utrustning.

  Utöver det var det en hyfsat stabil upplevelse. Jag förälskade mig inte riktigt i spelet, men hade några timmars kul med det. Uppskattade speciellt bossarna. Jag diggade allt som oftast deras design, vill jag minnas – och det är alltid kul med riktigt bra bossar. Sådant är annars så lätt att få fel, vilket bara gör spelet frustrerande. Nu uppskattade jag alltid när jag kom fram till En Stor Läskig Dörr (med en sparpunkt lägligt utplacerad). 🙂

  @JRPGeek: Om du läser det här, två veckor efter att du lämnade din kommentar – det borde gå finemang att spela det på en några år gammal dator. Ys: Origins släpptes ”egentligen” 2006 (i Japan) och det är den versionen som vi nu fått hit till Väst. Det är med andra ord inget tekniskt monster, utan borde fungera fint på även äldre datorer.
  Sebastian Åkerberg skrev nyligen: Djävulen och en barnrumpa

  • JRPGeek

   Tråkigt att dem inte fått till det helt till formatet. Man tycker ändå att Falcom borde vara bra på att utveckla till PC, de är väl en av de få japanska rollspelsutvecklarna som satsat på PC och olika hemdatorer genom åren.

   Det kanske blir ett köp framöver då om inte Xseed släpper det till konsol innan dess.
   JRPGeek skrev nyligen: Veckans händelser (V.47)

   • Sebastian Åkerberg

    Det ska väl kanske sägas att jag, som inte spelar sådär fruktansvärt många japanska spel, ofta har problem med sätten de löser vissa saker på när det kommer till kontroller och dylikt. Jag är, så att säga, från en helt annan skola. Etablerade lösningar som kan kännas jätteintuitiva för personer vana med den typen av kontroller, kan för mig kännas helt främmande (och därför ibland som ”dålig design”).

    Med andra ord: bli inte alltför uppskrämd av vad jag tycker om det, om du har bättre ”förutsättningar”. 🙂
    Sebastian Åkerberg skrev nyligen: Djävulen och en barnrumpa

  • Anna

   Själv kan jag inte säga att jag stört mig på själva inventoryt – det är ju inte ofta man byter det man har på sig. 🙂 Nu spelar jag inte med tangentbord och mus utan med en XBOX360-kontroll och en av de vänstra knapparna agerar som snabbyte av vapenskill. Vet inte vilken knapp som gör samma på tangentbordet, men den finns. 😉 Och upptäckte den snitsiga funktionen av misstag när jag spelade. 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 RPGaiden

Tema av Anders NorenUpp ↑