japanska rollspel, spelmusik och Final Fantasy XIV

Jobbproblemet i Bravely Default

Detta inlägg kanske innehåller spoilers, men egentligen inte.

Närmar mig 45 speltimmar i Bravely Default. För några timmar sen hade jag fortfarande inte maxat något yrke. Sen kom jag till ett ställe där det inte direkt var snålt med job points så jag bestämde mig för att bemästra de jobben jag sprungit runt med nästan hela spelet; white mage, black mage, knight och monk. Sagt och gjort. Efter ca 4 (?) timmar – yey! – dags att byta till andra jobb! Men det blev ju inte alls bra. Mina strategier i strid, som tidigare gjort att jag kunnat slå ner grupper med monster på en enda omgång, är som bortblåsta. Igår dog jag till och med i en vanlig strid! WTF? >_<

Och nu känner jag mig lite… meh. Jag vill ju inte gå igenom resten av spelet och inte levla något jobb. Och visst, det finns totalt 24 yrken i spelet, jag har inte skaffat alla än, men långt ifrån alla jobb är nåt jag vill lägga tid på. Ändå känns det ju som att ett typiskt bra party är just ett med en svart och vit magiker och två pers som gör stor fysisk skada. Men nu då?

Jag har provat alla möjliga konstiga kombinationer men jag lyckas inte få till en lika åsm setup. Min monk fick bli en ninja först men är nu en knight. Kanske byter till nåt annat hard-hitting yrke (som pirate eller nåt) senare men det funkar bra just nu. Min knight fick bli en swordmaster/samurai – vilket är åsm. Min black mage är just nu en time mage, men det känns sådär, när alla magiattacker är typ hälften så effektiva… 😛 Och min white mage – jag provade bland annat summoner och time mage utan att bli nöjd, så bestämde mig för att göra en till black mage.

Men det känns inte riktigt vettigt på nåt sätt. Spelet i sig är ju verkligen jättebra, men jag är rädd att jag har förstört spelet för mig, lite grann, typ, nästan…? Vet inte om nån av er förstår vad jag menar, men jag kanske har spelat helt fel. Det kanske inte alls är meningen att hålla fast i ett jobb så länge, jag kanske borde bytt bland flera jobb när jag fick dem. 🙁 Blargh.

4 kommentarer

 1. Fredrik / explewd

  Jag känner igen det där problemet så väl. Har stött på det i de flesta Final Fantasy Tactics-spel. I Tactics A2 (tror jag det var) så till den milda grad att jag faktiskt aldrig orkade klara spelet. 90% in i spelet insåg jag att jag job-levlat helt åt helvetes fel och orkade inte grinda för att rätta till det. 🙁

  Har fortfarande inte hunnit plocka upp Bravely Default, men tänkte göra det snart. 🙂
  Fredrik / explewd skrev nyligen: Spel istället för psykofarmaka

  • Anna

   Fy vad jobbigt det där låter. :/ Jag får en känsla av att jag utan problem skulle kunna klara av spelet genom att bara fortsätta med mina originaljobb. Men det känns ju så tråkigt! Spelet erbjuder ju så många och man vill ju i alla fall testa dem. Fast i ärlighetens namn så använder jag sällan de specialattacker som t ex monk och knight använder sig av, jag kör på med vanliga attacker. 😛 Så egentligen spelar jag väl ”helt fel”. Men jag tyckte aldrig att det var såhär svårt att bestämma sig för jobb i FFT. Här verkar det dock påverka en hel del. Och det stör mig att svart magi blir så mycket sämre även om jag valt ett annat magikeryrke. >:( Ska iaf bli jättekul att kunna snacka Bravely Default med dig sen. 🙂 Och när kommer du hit förresten?! ;D

 2. Jerry Olsson

  Oj då! Menar du alltså att om du byter yrke på dina party members så är man ruta 1? Det låter väldigt utmanande. Jag som trodde att efter ”uppgraderingen” av monstren i Ni No Kuni var utmanande, men detta lät svårare.
  Jag hoppas dock att Bravely Default är roligt för det ser verkligen underbart ut. 🙂
  Jerry Olsson skrev nyligen: Spelåret 2013: Krönika om spelåret, årets bästa och sämsta spel.

  • Anna

   Inte på ruta ett direkt, karaktären har ju fortfarande sin level. Men många stats förändras samt vilka vapen och rustningar som kan användas när man byter jobb. Och det hela har löst sig ganska bra nu, fick två yrken som faktiskt hjälper white och black mage vilket känns lovande. 🙂
   Jag är alltså inte ett dugg besviken på spelets mekanik, jag var mest irriterad på mig själv och hur jag hade valt att använda yrkena. De är ju så många och det är svårt att veta vilka som kommer få förmågor som kommer att vara hjälpsamma. Har precis stött på superstarka monster som jag inte kan hantera. Visserligen behöver jag inte ta hand om dem just nu, men det får ju mig att undra hur jag ska utveckla partyt för att det ska gå så bra som möjligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 RPGaiden

Tema av Anders NorenUpp ↑