japanska rollspel, spelmusik och Final Fantasy XIV

Rollspelsåret 2014

Så lider ytterligare ett år mot sitt slut. Jag tror att 2014 kan vara det år då jag spelat som allra minst. Och det är ju synd. Med reservation för att minnet sviker, här är en kort tillbakablick på de titlar jag minns att jag har spelat:

child of lightChild of Light

Årets bästa spelsaga. Att i all enkelhet följa Aurora i jakten på ljus var lite oväntat förtrollande och detta inte bara tack vare den till synes handmålade grafiken. Musiken är hjärtskärande och finns som tur är (om man är en repeat-junkie som jag) på Spotify.

lightning-returns-chocolinaLightning Returns: Final Fantasy XIII

Sex timmar spenderade jag med det här spelet, sen fick det räcka. Jag kan bete mig som en självplågare men till en viss gräns. Ett idiotiskt upplägg som klätts i en anskrämlig skrud med en hjältinna som fått ett boob-job. Skräp!

tacticsogrepspTactics Ogre: Let Us Cling Together

Sommarlov. Spelade många långa timmar. Kändes som att jag inte kom nån vart när jag på all denna tid bara hade nått level 20 och jag funderade också på att spela om ett stort antal timmar på grund av ett yrkesval. Bra spel, ingen tvekan om det, men det kräver sin tid, minst sagt.

tox2Tales of Xillia 2

En uppföljare i vilken jag spenderade en massa timmar och bara hade lagom kul. Mycket upprepning i form av platser, fiender att slåss mot och katter att hitta. Meh – eller kanske mjau? ;P

tohrTales of Hearts R

Under en prövande period i livet kunde jag åtminstone hitta tröst i det här klassiskt upplagda rollspelet. Striderna i Tales ger som vanligt en skön adrenalinkick och äntligen var världskartan som jag hade saknat så mycket i Xillia-spelen tillbaka. Och som pricken över i – störtskön musik!

~~~~~

goldensunJu längre tiden går, desto lättare är det att känna sig nostalgisk. Kanske var det därför jag började spela Final Fantasy VII på julafton? Men jag insåg ganska snabbt att min nostalgiska nyck var felaktigt placerad. Är det något jag ska försöka ta mig igenom så är det de många spel som utgör min skämshög. Och jag har börjat så smått med ett spel jag körde fast i efter 26 timmar och därför inte klarade. Jag talar om Golden Sun till Gameboy Advance. Ett riktigt mysigt spel med bedårande pixelgrafik och ett väldigt bra soundtrack. Spelet håller dig inte i handen och blir därför ganska svårt på sina ställen. Men det är roligt och jag har alltid ångrat att jag har lämnat det ospelat under så många år. Dessutom har jag Golden Sun: The Lost Age (GBA) och Golden Sun: Dark Dawn (Nintendo DS) – som båda fortfarande är inplastade! Nu när alla spelen finns så kanske jag kan göra som jag gjorde med Xenosaga-serien i slutet av 2006. Jag klarade inte av Xenosaga på första genomspelningen, men köpte ändå de andra spelen. Sen när jag hade alla tre körde jag igenom dem i en rasande fart. Jag hoppas att jag kommer ta mig igenom GS-serien på samma sätt under 2015!

När det gäller nya spel finns det förstås en hel del som jag ser fram emot. Alla har inte ett release-datum spikat, men redan i mars dyker Final Fantasy Type-0 upp till PS4. Baserat på de videos som släppts på senare tid ser det ut att kunna bli ett mörkt, dystert och framför allt bra FF. Andra titlar jag ser fram emot är: Xenoblade Chronicles X, Tales of Zestiria, Final Fantasy XV, Bravely Second och Kingdom Hearts 3. Till alla er som fortfarande hälsar på här då och då – TACK! Jag ska göra mitt bästa för att uppdatera sidan oftare. Gott nytt spelår! 🙂

10 kommentarer

 1. Jerry Olsson

  Mitt spelår 2014 har varit svagt men för min del var det Nintendo som räddade det pga att jag köpte ett Wii U och vad mycket Mario Kart 8 jag lirat. (Vi hade några roliga matcher online som också varit något av det roligaste jag varit med om)
  Annars har det varit mest Tales Of Xillia och Dark Souls II för min del. Lite Final Fantasy XIII när jag inte haft något annat att spela. Väldigt mediokert men jag har inte klarat av det än fast jag haft det i fyra år. I år ska jag klara av det för att sedan lägga undan det för gott.

  Jag tycker ändå att du har hunnit med rätt mycket spel fast du har slitit med dina studier. Child Of Light måste jag testa, och även Tales Of Xillia 2. (älskar din recension by the way)

  Förra året så gjorde jag en 60-topplista med mina favoritartister genom tiderna och i år ska jag göra så med filmer (jag gjorde en sån lista för många år sen men nu har det hänt mycket de närmaste åren ) för jag blir 35 år i år. Tiden går.

  Jag önskar både dig och mig ett fantastiskt spelår 2015! Det är härligt att se dig skriva här igen.
  Kram
  Jerry Olsson skrev nyligen: Jerrys årskrönika 2014.

  • Anna

   Ja, att spela Mario Kart har ju varit jätteroligt. 🙂 Kul att det har kommit lite skojiga spel till Wii U på senaste.
   Jag kan ju inte säga att jag avundas ditt spelande av FF XIII. 😛 Huvaligen. Hoppas du blir klar med det så du kan kasta det åt fanders sen. XD

   Åh, vad snällt att du tycker att jag har hunnit med många spel ändå. Plugget kommer ju alltid först, så måste det vara, men jag måste spela nånting, annars mår jag dåligt! ^__^
   Hoppas du får ett riktigt bra 2015 också, både vad gäller spel och övriga livet. 🙂 Tack för din kommentar! Kram

 2. opkij

  Efter att ha sett din lista för så känns det lite snålt att avslöja min men det blev totalt 68 spel… 15 av dom rollspel, fler för folk som räknar in Zelda, taktik-spel och Mass Effect, hehe.

  Tactics Ogre spelade även jag i år, ett spel som blivit uppskjutet alldeles för länge! Personligen tycker jag att FF Tactics är bättre på alla punkter men Tactics Ogre är fortfarande ett väldigt bra spel även om genren är lite förstörd efter att ha spelat Disgaea med sitt höga tempo.

  Child of Light äger jag och vill spela men tyvärr har jag bara datorversionen och mitt grafikkort är för dåligt…

  Hearts R har jag inte heller spelat men i år måste det bli av!

  Att sitta fast i Golden Sun känner jag också igen mig i även om det är tvåan i mitt fall, nu har det gått så lång tid att det är lika bra att börja om från början dessutom…

  Hoppas att det blir lite mer spelat i år för dig!

  • Anna

   Åh, vad många spel! Härligt! 😀
   Ja, för mig är FFT också bättre än Tactics Ogre. Svårslagen liten klassiker det där. 😉 Jag har däremot aldrig fastnat för Disgaea, ogillade första spelet starkt så jag har struntat i alla följande spel. Och det känns skönt, då har den serien inte förstört SRPG-genren för mig… 😉

   Synd att du bara har Child of Light till datorn. Köpa det till nån av konsolerna kanske? 🙂

   Tack!, Ja, än så länge har det gått ganska bra med spelandet, men snart sätter skolan igång igen och då får vi väl se hur det går på den punkten. Vad gör du om dagarna? Jobbar eller pluggar? Vad är ditt knep för att hinna med så mycket spel? 🙂

 3. JRPGeek

  Tactics Ogre är riktigt bra 🙂 Men som du säger rätt tidskrävande. Skulle själv vilja hinna med fler SRPG:n som Bahamut Lagoon, Shining Force 3 mfl men har inte orken att sätta igång dem. Försöker hinna med 1 per år iaf.

  Kul att du spelar Golden Sun, har nyligen skaffat GBA-releaserna och funderar på att ge dem en chans.

  Släpps väldigt mycket spännande 2015. Utöver de du nämner är jag också riktigt sugen på Persona 5, nya Zelda, Yakuza 5, Trails in the Sky SC och Bloodborne.
  Känner mig nästan lättad över att FF15 och KH3 antagligen inte släpps i år. Blir för mkt annars 🙂
  JRPGeek skrev nyligen: Årets Japanska Rollspel 2014 – En Sammanfattning

  • Anna

   Jag har ju spelat en del SRPG:n men var nog ändå inte beredd på hur ”långsamt” Tactics Ogre är. Nu när det gått nästan ett halvår sedan jag spelade är jag rädd att det kommer landa i högen av påbörjade med oklarade spel. :/

   Ja, det har stört mig att jag inte har spelat igenom Golden Sun. Så det är det nya projektet för mig. Får väl se hur mycket jag hinner nu när skolan har dragit igång igen, men om jag hinner spela en timme varje dag eller nåt så får jag vara glad. 🙂

   Hehe, ja, det kommer ju verkligen en drös med spel som man vill lägga vantarna på. Glömde ju nämna Zelda! Det ser ju väldigt intressant ut. 🙂 Men av alla spel som jag ser fram emot är nog Kingdom Hearts 3 det som kommer längst ner på listan. Det var så länge sedan jag spelade tvåan och jag har känt mig helt frånkopplad serien i övrigt och inte fattat vad de gör med den, så där gör det inget om de dröjer ett tag med att släppa det. 😉

   • JRPGeek

    Sådana högar brukar vara riktigt jobbiga och svåra att komma tillbaks till. Har en del själv som ligger och gnager i bakhuvudet.

    Jag har faktiskt lagt undan 1.5- och 2.5-releaserna för att dra igång nån månad lr 2 innan KH3. Problemet med det kan vara att jag är helt trött på serien när 3:an väl kommer.
    JRPGeek skrev nyligen: Årets Japanska Rollspel 2014 – En Sammanfattning

    • Anna

     Jag köpte ju KH 1.5 och 2.5 fast frågan är om jag nånsin kommer att spela dem. 😛 Det var ju en evighet sen som jag spelade KH2, så på ett sätt tycker jag att jag har kommit extremt långt ifrån serien och att det kan bli svårt att hitta tillbaka. 😛

 4. opkij

  Jag tänkte säga att fuska med emulator är mitt hemliga knep men när jag tittade närmare på listan så var det max 20 av spelen där jag använt turbofunktion/ snabbspar. Jobbar gör jag men inte heltid och till skillnad från pluggande är det aldrig nåt man behöver ta med sig hem.

  Hoppas att du sett mejlet jag skickade förresten!

  • Anna

   Ja, det är ju skillnad på att plugga och jobba, förstås. För många år sedan jobbade jag 65 och sedan 80 procent, det var faktiskt riktigt soft. Brukade vara ledig varannan helg och då lördag till och med måndag. Det var ganska schyssta tider det. 🙂 Fick en hel del spelande gjort. Sen är det klart att det händer saker.

   Nej jag har inte sett mailet, men tack för att du sa till! Jag är väldigt bra på att glömma bort att RPGaiden har en egen mailadress (och tidigare har det inte varit så många vettiga mail till den adressen), men nu ska det bli ändring på den saken! Ska genast rusa och läsa ditt mail! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 RPGaiden

Tema av Anders NorenUpp ↑