I skrivande stund så har jag ingen aning om vad NieR är för sorts spel. Grafiken ser gammal ut för att vara så ny, och mottagandet bland kritikerna verkar småkyligt. Det är inte sällan spelskaparna inte levererar det som utlovas, men ovanligt är att spelets soundtrack uppnår perfektion. Måhända att NieR är ett spel med många fel och brister, men jag vill påstå att musiken är något av det bästa spelmusikvärlden hört på länge.

Jag tror alla som börjar lyssna på denna skiva kommer att bli överraskade, positivt överraskade. Det här är inte ett generiskt JRPG-soundtrack med trallande toner i en stad, mörka trummor i en dungeon eller en glättig truddelutt när spelets comic relief kommer in i bild. NieR OST erbjuder sin lyssnare ett moget och spännande material som för ovanlighetens skull har sång i näst intill varje spår. Från första början bjuds man in till ett dystert dunkel, låtarna har en allvarsam tyngd och något viktigt att berätta.

Vad detta något är får vi aldrig veta. Producenterna bakom NieR OST har medvetet låtit skapa ett antal låtsasspråk som sjungs. Här hörs inspiration från franska, gaeliska, portugisiska och mer därtill, förutom en låt som ljuder på hederlig engelska. För en inbiten spelmusikfantast är det väldigt tråkigt att inte kunna sjunga med när man vill, men det skadar förstås inte upplevelsen. Om något så blir känslan ännu mer mystisk och trolsk. Vissa sånger etsar sig fast och blir bättre för varje gång man lyssnar, som mitt favoritspår Grandma. Dödsbädden kan inte kännas närmare och när trummorna tar vid i låtens mitt är det som att lyssna till kämpande hjärtslag.

NieR OST är oförskämt lättlyssnat och jag tror att det finns nåt för alla öron. Det är skönt att höra spelmusik i annan tappning än vad man är van vid, faktiskt så upprepas många spår flera gånger, men med olika arrangemang. Jag kan varmt rekommendera detta soundtrack, det är utomordentligt välgjort och det är svårt att hitta fel eller låtar man ogillar. Men vem vill leta efter sånt när man bara kan luta sig tillbaka, lyssna och njuta?

Släppdatum: 21 april 2010
Antal skivor: 2
Antal spår: 43
Kompositörer: Keiichi Okabe, Kakeru Ishihama, Keigo Hoashi, Takafumi Nishimura
Sång: Emi Evans m fl.
Arrangemang: Ryuichi Takada
Pris: ca 2800 yen

________________________

Fem guldkorn (endast smakprover)

Hills of Radiant Wind
Grandma
Song of the Ancients – Popola
Kaine – Salvation
The Lost Forest

Inköpsställen (direktlänkar)

Play-Asia
CD Japan
Otaku