japanska rollspel, spelmusik och Final Fantasy XIV

Att hantera sin skämshög

Inlägget postades först hos Pricerunners spelblogg.

Vad är egentligen en skämshög? I mitt fall är det alla rader av spel i min bokhylla som ännu inte påbörjats eller värre – som startats men inte spelats klart. Jag misstänker att ganska många gamers har det såhär. Vi köper spel för att vi vill spela dem, men tiden räcker inte alltid till och stress och skuldkänslor hänger över en.

För att få bukt på problemet finns olika sätt att hantera mängden spel som man införskaffat genom åren. Ett som jag sett andra göra är att med fast hand ta sig igenom alla titlar i bokstavsordning. Själv är jag nog av åsikten att det låter lite väl strikt och en smula svängrum kanske man vill ha. Mitt egna knep är att välja ut några titlar som jag väldigt gärna vill spela, skriver varje titel på en lapp och lägger dem i en skål. Så låter jag chansen avgöra vilket spel jag ska spela och när det är avklarat får jag dra nästa.

För att strö salt i såren så finns det ju dessutom många favoriter jag vill spela om. Funderar på att utöka mitt system och ha en skål för klassiker och en för nyheter och helt enkelt ta vartannat spel. På så sätt kanske jag kommer slippa känna mig stressad. Det är ganska skönt att ha en lösning för de stunder då jag har svårt att välja bland allt som finns.

Hur gör ni för att hantera skämshögen?

18 kommentarer

 1. Fredrik

  Hur jag hanterar skämshögen?
  Enkelt. Jag låter den växa.

  🙁

  Dra-lapp systemet låter dock intressant, men vad händer om man drar en lapp för ett spel man inte är helt sugen på att spela just då?

  • Anna

   Jag brukar försöka hålla mig till det spel som jag drar, men om jag verkligen inte vill så ”fuskar” jag och drar en ny lapp. 😉 Därför är det ju en fördel att skriva ner de spel man verkligen vill spela. 😀

   Och om det nu är så att du låter skämshögen växa, så kan du iallafall vara glad för att du äger alla dessa spel! 😀 Det gör i alla fall mig glad, även om jag inte har spelat allt, än.

 2. Fredrik

  Fast jag borde skrivit: Jag hanterar inte skämshögen, den hanterar mig? Fast det stämmer inte helt. Jag har för många spel som jag nog aldrig kommer spela, och som jag inte riktigt vet varför jag köpt.

  Nu är min hög förvisso inte så stor som jag inbillar mig, men räknar jag med alla spel jag hade tänkt köpa, men inte gjort för att jag inbillar mig att högen redan är för stor så blir det … många. :-/

  Dessvärre är många sådana spel antingen out of print, eller bara jävligt knepiga att få tag på. Tjo. 🙁

  • Anna

   Det är ju lite mindre kul. :/ Jag känner mig ganska stressad över att köpa spel, jag vill gärna ha dem nya även om det finns en ganska schysst begagnad-marknad.

   Nämn ett spel du inte vet varför du köpt och ett spel som du tänkte köpa fast det inte blev av.

 3. Fredrik

  Spel jag inte vet varför jag köpte:
  50 cent – blood in the sand. Ninja Gaiden Sigma 2. Agarest: Generations of War. Och ett antal till, gissar jag. Agarest var ett rent stödköp eftersom jag vann någon tävling Ghostlight arrangerade, och det verkar vara en sympatisk utgivare av smalare spel.

  Spel jag aldrig kom mig för att köpa, som numera är överjävliga att få tag på:
  Shadow of the Colossus. Xenosaga: Episode 3. Metal Gear Solid: Portable Ops. Final Fantasy Tactics: War of the Lions ( PSP ), Jeanne D’arc (PSP), Silent Hill: Shattered Memories ( PS2, PSP ). Och ett gäng till.

  Sen finns det ju ett gäng titlar som kanske inte är hyperintressanta, men som hade kunnat vara ett gott tidsfördriv om man hade haft infinit med tid och/eller pengar. 🙂

  • Anna

   Shadow of the Colossus släpps ju på nytt till PS3 senare i år. 🙂 http://www.webhallen.com/spel/playstation_3/114561-ico-shadow_of_the_colossus-collection

   War of the Lions är väl kul att äga, men striderna är försämrade i o m att ljudet laggar efter som jag vet inte vad. Köp originalet på PSN istället. 🙂

   Är de andra spelen helt körda på eBay också?

   Agarest såg bara konstigt ut, så jag undvek det. Är tydligen inte så bra på att stötta mindre utgivare. 😛

   • Fredrik

    Jo, jag vet. Jag väntar med spänning på den utgivningen. Jag har spelat spelet, men det var i en såndär svag period när jag hade sämre med pengar och, ja, låt oss inte tala högt om det. 😉

    eBay har jag iofs inte kollat. Men jag vill ju helst köpa spel nya. 😉

    • Anna

     Jag med, men jag har köpt splitternya spel från eBay! 😀 Det är bara att söka!

     Jag förstår vad du menar, och jag förlåter dig. 😉 Men det är inte alls så illa som jag själv – har SotC, men har inte spelat det. Har bara kollat på lite när brorsan körde. ;_; Men jag ska spela det! Det är sanningen!

   • Fredrik

    Och – jag borde kanske fått någon varning av att en av sakerna jag vann var en musmatta med ’bröst’.
    ( http://farm2.static.flickr.com/1078/4608226310_cbf6303a71.jpg )

    • Anna

     Wow… Det där var ändå en snygg musmatta, men lite… weird kanske…? O_o

 4. Ina

  Jag har testat det där med att dra lott, och även att låta sambon välja ett av tre spel jag är sådär som mest sugen på. Inget funkade. Jag kunde ibland starta spelet, men kom aldrig till ro med det. Mycket beklämmande måste jag säga!
  Bokstavsordning har jag också testat, men som du säger blir det ju på tok för strikt. Man ska ju ha kul med spelen och inte plåga sig igenom nåt man inte är sugen på!

  Senaste tiden har jag ju haft den där utmaningen där jag och starfighter tävlat om avklarade spel, vilket har fått mig att fokusera mer på spelen och inte hoppa mellan lika många. Dock blir tävlingen så ojämn eftersom vi spelar så olika typer av spel och ja… vi håller på att förändra upplägget just nu! vi får se hur det går sen!

  Jag har f.ö. likt Fredrik en del spel jag inte fattar varför jag köpt. Typ ”de var ju billiga”… eeerr.

  • Anna

   Jag gillar den där speltävlingsgrejen ni kör, det är riktigt starkt jobbat tycker jag! Jag tror själv att jag skulle bli alldeles för stressad dock, och då kan jag inte njuta av stämningen eller storyn på samma sätt. Och det vill jag ju inte gå miste om! 😀 Men annars hade det varit kul att prova nån gång, om tid skulle finnas.

   Min största spelmiss måste vara Unlimited Saga, som var hypat typ enbart pga av ett snajsigt intro. Men resten sög ju, är typ helt ospelbart.

   • Fredrik

    När PlayStation 2 var ganska ny, och man var svältfödd på JRPGer så gjorde man ju också ett par misstag. Eternal Ring? Dual Hearts? Ja, och Unlimited Saga då. Uschanimej.

    Dessvärre har jag väl gjort ungefär samma misstag till Playstation 3. Senaste Star Ocean. Det horribla Enchanted Arms.

    • Anna

     De två första till PS2 har jag missat, samt Enchanted Arms. Men jag funderade på det när jag verkligen ville spela nåt på min nya PS3:a. Tur att jag höll mig i skinnet kanske. 😉 Har nån av er spelat Last Remnant?

   • Ina

    Mm, det var lite för att jag som sagt vill njuta av långa RPGer som vi har bestämt oss för att ändra upplägget lite… men det kräver att jag ritar klart den jädrans bilden jag håller på med…

    Haha, har varit nära att köpa Unlimited Saga (nån special edition) några gånger BARA för omslaget. Men kommer på mig själv varje gång jag tar upp det ur reabacken (på Rusta…). INTE KÖPA SKRÄP INA! säger hjärnan då 😀

    • Anna

     Vilken duktig hjärna du har! Jag köpte spelet för fullpris på releasedagen typ. Runt 700 spänn eller nåt. What was I thinking?! >_<

 5. morni


  Anna:

  De två första till PS2 har jag missat, samt Enchanted Arms. Men jag funderade på det när jag verkligen ville spela nåt på min nya PS3:a. Tur att jag höll mig i skinnet kanske. 😉 Har nån av er spelat Last Remnant?

  Jag har spelat Last Remnant och kan väl säga att det är ett spel man antigen gillar eller inte gillar. Har spelat Xbox360 versionen som lider av en del tekniska problem, som blir bättre om man installerar spelet. Men här ska PC versionen funkar bättre.
  Man kan väl säga att det är ganska svårt spel med ett eget system för strider, för att man använder olika grupper och det blir mer strategi. Men det är inte alltid lätt att fatta vad som händer under stridens gång.
  Spelet är väldigt öppet och består av mycket sidouppdrag och en del story uppdrag. Hade velat ha flera story uppdrag.
  Det jobbigaste är att det är ingen exp så man vet inte när man riktigt levlar och att fienderna levlar med dig. Detta bara upp till en viss nivå. Detta påverkar svårighetsgraden.

  • Anna

   Det låter som ett ambitiöst projekt, helt klart, men också väldigt rörigt. :/ Just striderna vet jag inte om jag hade orkat med, jag hade förmodligen slitit mitt hår. Låter också tråkigt att man inte ska kunna fatta när man levlar. Nåja, jag behöver inte bry mig om det nu när jag har bra spel att spela istället. 🙂 Tack för din kommentar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 RPGaiden

Tema av Anders NorenUpp ↑