japanska rollspel, spelmusik och Final Fantasy XIV

Gamex 2013

Det blev en tripp till Kistamässan och Gamex den här hösten också. När det uppdagades att Nintendo inte skulle vara på plats kändes det hela mindre lockande, men jag, @nackrufs och @da_smaskus bestämde oss ändå för att dra dit. Vi anlände vid 16-tiden, vilket betydde att större delen av folkmassan hade dragit hem för dagen och vi behövde inte köa alltför länge.

Jag testade PS4:an med ett demo av LEGO Marvel. Förstås inget spel jag egentligen skulle spela, men det var i alla fall kul att känna på kontrollen. Styrkorset kändes bekvämt med sin lilla sänkning i mitten, knapparna till höger kändes aningen vassa då de förlorat sina rundade kanter. L- och R-knapparna tyckte jag var rent himmelska även om jag inte kunde använda dem för demot. Styrspakarna tänkte jag inte så mycket på, och det innebär förstås att de satt skönt mot tummarna. Sen provade jag även Playroom där man fick användning för kontrollens touch-funktion. En väldigt rolig demo, även om man lockades att börja sparka på de små robotarna. ;_; Jag tycker att PS4:an har en riktigt snygg design. Nyheten om att XBOX One inte kommer släppas förrän 2014 får mig nästan att tro att Microsoft vill designa om sin monstrositet till konsol. ;P

PS4-kontrollen

Jag valde att inte köa för att testa Lightning Returns. Vill tro att jag inte kommer köpa det spelet, just för att del 1 och 2 i den här urvattnade, men mjölkade, franchisen inte var några höjdare. Men nånstans i mig maler ändå tanken att det kan bli ett köp, eller åtminstone nåt man önskar sig i present när prislappen sänks. (Ja, ibland är min samlargen ett problem.) Spelet känns i vilket fall som helst inte lockande till att börja med, oavsett hur många utklädnader SquareEnix kan spöka ut Lightning med. Körde istället lite av Tales of Symphonia Chronicles som kunde spelas vid en blygsam liten TV. Där fanns ingen kö alls (!), men däremot hängde sig spelet när det blev alldeles för varmt för PS3:an i dess låda. 😛

Lightning

Du må vara snygg att titta på, men jag hade varit mycket gladare om spelen du var med i faktiskt hade substans och därmed gjorde dig till en riktigt cool karaktär.

En retrospelbutik hade kopplat upp en NES, SNES och ett N64. Där kunde man spela Super Mario Bros, Super Mario World och Mario Kart 64. Det var kanske 20 år sedan jag spelade Super Mario Bros senast så det var lite av en adrenalinkick när fingrarna vant rörde sig över kontrollen och när minnet tog mig till warpzonerna. Bara den lilla stunden var något av det bästa på hela mässan. Lite ironiskt att man är där för att se framtiden och ändå njuter till fullo av ett spel som snart är 30 år gammalt…

NES-kontroll

Jag och @da_smaskus testade ett kort demo av ett indie-spel som heter CoBots. Med enkel kontroll (endast vänster styrspak användes) styrde vi våra robotar som skulle samarbeta för att ta sig framåt. Gulligt, roligt och välgenomtänkt, tyckte jag att det var. Hade gärna testat Shelter också, men där var kön lite för lång.

Innan jag åkte hem köpte jag med mig en souvenir, en mjuk liten sovande Totoro. Sen slöt vi upp med @satrapojk, åt en god matbit, pratade och hade kul. Han var den enda gamer jag träffade i anslutning till mässan, till skillnad från förra året då jag träffade några fler.

nintendont

På grund av Nintendos frånvaro var årets mässa mycket mindre. Beslutet att visa upp sig på flera mindre events istället för en enda stor tycker jag var fel – de kunde ha gjort både och. Nintendo kunde haft en mindre monter med ett antal 3DS, där man till exempel kunnat prova en demo av Bravely Default, som släpps om en dryg månad (6 december).

Bravely Default kommer till 3DS

Intresset för Gamex verkar fortfarande vara stort, sett till besökarantalet, men jag undrar ändå hur framtiden ser ut. Kommer konsoler och spelutvecklare vara huvudpoängen, eller kommer det hela transformeras till en mässa där utbildningar, butiker och pryltillverkare trängs? Nästa år vill jag se stora förändringar på mässgolvet, med större fokus på spelen, och nåde den tillverkare som inte vill vara med. (Jag tittar på er, Nintendo…)

 

2 kommentarer

 1. JRPGeek

  Kul att du har börjat skriva lite inlägg igen 🙂

  Jag var aldrig på Gamex i år. Även fast jag hade semester. Skäms på mig!

  Du prövade inte Secret of Grindea? Tror det var på mässgolvet i år igen och förra året, när jag var på Gamex, såg det iaf riktigt spännande ut.

  PS4:an ser lovande ut. Synd att releasespelen inte är de mest intressanta. Kommer nog skippa min bokning och vänta tills nästa år.
  JRPGeek skrev nyligen: De 5 bästa Shin Megami Tensei-spelen

  • Anna

   Dumt nog missade jag Secret of Grindea! Minns inte att jag såg några skyltar, eller så avskräcktes jag av att det var ganska mycket kö vid indiespelen. 😛

   Ja, det finns ju faktiskt inga spel för oss när PS4:an kommer. 😉 Jag antar att min ”ha-galenhet” kommer ifrån att det är kul att ha en konsol av ”första versionen”, innan det blir en slim. Fast det lär väl inte hända så fort. XD

   Tack! Kul att höra att mina stapplande inlägg uppskattas. 🙂 Jag har verkligen saknat bloggandet. Jag har ju spelat saker, har bara inte kommit mig för att skriva om det. Men nu försöker jag komma tillbaka på banan. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 RPGaiden

Tema av Anders NorenUpp ↑