japanska rollspel, spelmusik och Final Fantasy XIV

Spel för kalla dagar och sena nätter

Sommaren gick i ett svep och nu har visst halva hösten också rusat förbi. När jag inte har suttit med näsan i kurslitteratur eller rynkat pannan över tentafrågor så har jag (fortfarande) hållit till i Eorzea. Nu var det ju några månader sedan jag spelade klart expansionen Heavensward så tiden spenderas mest på crafting och samlande av olika ting.

Det känns som att det var ett tag sedan jag spelade ett vanligt JRPG. Därför kändes det extra kul när Tales of Zestiria släpptes i fredags. Jag hade bokat Collector’s Edition till PS4 och en vanlig utgåva till PS3. Hade tänkt spela på PS3 och låta CE-boxen stå orörd i hyllan. Men den planen gick ganska snabbt i stöpet. PS3-versionen har förstås också fin grafik, men dras med ett ganska påtagligt anti-aliasingproblem. Jag skulle inte kalla mig själv grafikkåt men jag hade svårt att njuta av berättelsen när karaktärernas ögon (alltså iris) fick kantiga konturer. Eftersom jag inte ville öppna CE-boxen fick jag bege mig ut och skaffa en enkel version av spelet till PS4:an också. Ja, jag säger ju att jag är knäpp. ;D Men nu kan jag i alla fall uppleva spelet med superskarp grafik och slippa irritera mig på en sådan liten detalj.

Jag hann inte spela mer än dryga 15 timmar i helgen och nu kommer det inte bli något spelande på ett tag på grund av studierna. 🙁 Men det jag har upplevt hittills är ju – för att vara kortfattad – hur bra som helst! Hittills är detta det bästa Tales-soundtrack jag har hört. Och inte undra på, Motoi Sakuraba får ju draghjälp från Go Shiina, som bidrog med sin speciella stil till Tales of Legendias soundtrack. Bara själva introt till spelet fick håret att ställa sig på mina armar och rysningar leta sig ner längs min ryggrad. SÅ. JÄVLA. BRA. Älskar gitarriffen. XD

Tales-spelen innehåller alltid en skara brokiga karaktärer och Zestiria är inget undantag, men jag har noterat att karaktärerna är mer lågmälda än vanligt. Hittills har jag inte stött på någon som ska agera comic-relief, än har det inte pratats om huruvida en tjej har fylliga former medan någon annan är platt och än så länge har det heller inte dykt upp några sexuella anspelningar. Uppfriskande! (Inte sagt att det är fel om sådana saker blir verklighet längre in spelet, men vid det här laget hade en viss ton redan satts i andra Tales-spel, om man säger så.)

I jämförelse med Tales of Xillia och Tales of Xillia 2 känns Zestiria som en enorm förbättring. Det enda jag har att klaga på (?) är att kameravinklarna i striderna är ganska snäva och lite för tätt inpå ibland, men det är ingen stor grej egentligen. Känns förstås väldigt trist att inte kunna spela på ett tag framöver men det är väl för en bra anledning. När den här kursen är över och hösten övergår till vinter så kommer jag sitta uppe till sena timmar och njuta av det bästa Tales-spelet sedan Vesperia eller Abyss,

7 kommentarer

 1. opkij

  Ser man på! Att det krävdes ett nytt Tales of för att få ett nytt inlägg från dig, hehe. Men jag hoppas att dom eviga studierna går bra!

  Jag skrev faktiskt själv några rader om spelet precis men den korta versionen är att jag också är mycket nöjd med musiken, miljöerna och striderna är också klara förbättringar från Xillia medans story och karaktärer är något svagare. Även equipment/ skill systemet är lite för rörigt och som du sa kameravinklarna ibland.

  Som helhet, en angenäm upplevelse som jag hoppas du (och jag själv) får njuta mer av snart!
  opkij skrev nyligen: An expensive month

  • Anna

   Haha, så kan man verkligen se det. XD Ja tack, än så länge har det gått bra, men det är en ständig vånda vid varje ny kurs. 😛 Tråkigt men sant.

   Åh vad kul, har du börjat blogga? Eller har du bara inte länkat till din blogg tidigare? Jag minns inte. Om jag har varit ouppmärksam och missat den tidigare så ber jag om ursäkt för det. :/

   Ja, nu när du säger det så är ju både skill- och equipmentsystemet ganska avancerat. Eller, skillsystemet känns på ett sätt förenklat (?) för att man själv inte kan placera ut vilka kombinationer man vill ha som i tidigare Tales. Tycker det är svårt att nyttja alla skills på ett bra sätt, eftersom det nu kräver mer eftertanke i attackmönstren, något som man inte riktigt är van vid. Jag är ju ganska mörsig av mig när jag spelar, men nu måste jag liksom aktivt tänka ”har jag gjort den här kombinationen?” och det känns som att den extra tankeverksamheten bromsar upp smidigheten med fajterna. Men med det sagt är de ju fortfarande väldigt roliga. Och det krävs ju en hel del eftertanke att byta utrustning, vilket kan vara både utmanande och lite för meckigt, beroende på ens dagsform kanske. 😉

   Jag hoppas kunna spela lite under kommande helg, men till dess, håll tummarna för att jag orkar plugga en massa! 😉

 2. opkij

  Det låter bekant det där, jag har en vän som pluggat i princip konstant sen 1993 när vi började grundskolan, hehe.

  Vad oturligt att du har missat mitt bloggande… jag skickade väl ett mejl till adressen du aldrig kollar igen och sen har jag väl tänkt att du bara varit för upptagen för att kommentera… Jaja, det är väl 90% bilder på min blogg men har du tid så borde det finnas en del kul att titta igenom!

  Snart har helgen gått och jag har fortfarande inte hunnit starta Zestiria, all tid har gått till att arrangera mina nya köp och flytta runt Tales of-samlingen, jag samlar inte aktivt men det blir ju minst ett spel eller två om året trotts allt.

  Tummarna håller vi!
  opkij skrev nyligen: How to Choose the Best Theme for Your Business Website

  • Anna

   Eller hur! Väldigt tråkigt. Men nu är i alla fall den missen åtgärdad och jag har lagt till din blogg i min länksamling. 🙂 Och jag har kommenterat på ett par av dina inlägg också. 🙂 När började du blogga? Jag hittade inget arkiv som jag kunde gå igenom.

   Jag har försökt att ansluta min RPGaiden-mail till mitt vanliga konto, så att man kan se den mailen samtidigt, men det verkade krångligt på nåt vänster så det blev inte av. :/ Kanske borde jag bara vidarebefordra mail som kommer dit till min vanliga emailadress.

 3. Jerry Olsson

  Vilken läcker introvideo och jag finner det intressant men samtidigt uppfriskande med elgitarrspelande i ett RPG.

  När jag spelade Zestiria under den korta stunden på Gamex/Comic-Con så älskade jag den estetiska stilen. Det ser renare och mer ljust ut än vad Tales Of Xillia gör och jag blev sugen på att spela mer.

  Dock har jag en del spel att plöja igenom den närmaste tiden men jag lovar att jag tänker skaffa Tales Of Zestiria nästa år för jag tycker att spelet verkar värt att spelas igenom.
  Jerry Olsson skrev nyligen: Recension: Mad Max: Fury Road.

  • Anna

   Visst är den bra. 😀 I den japanska utgåvan är det faktiskt sång med, men jag tycker inte att det är bättre. Blev mycket coolare stämning när endast musiken fick säga sitt. 🙂

   Ja, du får se om du har möjlighet att spela Zestiria framöver. Det är så sant som det är sagt, grafiken är knivskarp och jag längtar tills jag kan spela mer igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 RPGaiden

Tema av Anders NorenUpp ↑