japanska rollspel, spelmusik och Final Fantasy XIV

Rollspelsåret 2015

Egentligen skulle jag ha skrivit och postat det här inlägget medan det fortfarande var 2015, men jag blev uppehållen av Xenoblade Chronicles X. I vanlig ordning är det här ingen ”best of 2015”-lista, utan mer en liten tillbakablick på mitt rollspelsår.


ÅRETS RETRO: GOLDEN SUN

goldensun

Jag startade året med viljan att gå igenom min skämshög och därmed satte jag tänderna i Golden Sun. Efter ett antal timmar med knepiga pussel och tjusiga pixelstrider var en rollspelsklassiker avklarad. (Det visade sig att jag bara var någon timme från att klara spelet i sparfilen från 2002. Pytt.) Därefter hoppade jag på uppföljaren The Lost Age, men efter drygt 10 timmar tappade jag suget. Jag får ta nya tag detta år, eller när jag är pensionär, antar jag.

ÅRETS VERKLIGHETSFLYKT: FINAL FANTASY XIV – A REALM REBORN & HEAVENSWARD

ffxiv

I mars började jag spela Final Fantasy XIV. Hade påbörjat men inte kommit in i spelet redan 2013 (och innan dess 2010), men den här gången föll jag som en fura för berättelsen om världen Eorzea. Jag spelade för mig själv (det här är ett MMO där man inte måste vara i ett gille för att kunna njuta av spelet) tills jag hittade några andra som diggade spelet lika mycket som jag. Under sommarmånaderna levde jag mer i Eorzea än i den riktiga världen. Mina dagar bestod i stort sett av att: 1) vakna 2) starta spelet 3) spela i sisådär 15 timmar 4) sova 5) upprepa.

ÅRETS UTANNONSERING: FINAL FANTASY VII REMAKE

Efter att ha blivit grundlurad av Sony förra året var det med andan i halsen som jag såg nedanstående trailer. När jag insåg att det inte var ett skämt, att det outtalade löfte som SquareEnix gav med sin tekniska demo till PS3 2005 faktiskt var verklighet, då gick rysningar genom hela kroppen. Och rysningar får jag fortfarande, så fort jag ser Barrets kulspruta till arm och Clouds Buster Sword som reflekterar Sector 7:s neonljus.

Spelet kommer att bli uppdelat i episoder, vilket kan vara både bra och dåligt, men jag uppskattar att SquareEnix gör vad de kan för att hantera moderniseringen av en av Final Fantasy-seriens bästa berättelser.

ÅRETS SPELMUSIKKONSERT: PIANO OPERA music from FINAL FANTASY

pianoopera

Piano Opera lämnade inget Final Fantasy-fan besviken. Stämningen var på topp när klassiska Final Fantasy-kompositioner framfördes av den makalösa pianisten Hiroyuki Nakayama och en högst engagerad och energisk Nobuo Uematsu bjöd på sig själv (vid ett tillfälle rusade han faktiskt ut i publiken!). Jag hade betalat dyra pengar för att köpa en VIP-biljett som gav mig tillträde till ett kort möte med Uematsu-san och Nakayama-san. Jag fick skaka hand med båda men kunde bara få en skiva signerad av båda två eller två skivor signerad av dem var för sig. Jag lät Nakayama-san signera Final Fantasy V Dear Friends och Uematsu-san fick signera soundtracket till The Last Story. När han såg skivan gav han en (vad jag tolkade som) förvånad/överraskad kommentar till tolken (och kvällens konferencier). Kanske hade han inte stött på många fans som tar med sig den skivan. Jag passade på att säga att jag älskar spelets slutlåt Toberu Mono och han såg verkligen rörd ut när han sa ”oooh, thank you!”. Kort sagt: en fantastisk konsert som avslutades med ett fantastiskt möte.
(Bubblare: Score under ledning av Orvar Säfström, en gedigen och bra blandning med några härliga överraskningar.)

ÅRETS SHOPPING SPREE: TALES OF ZESTIRIA

toz

Det börjar snarare bli regel än undantag att rollspel kommer i tjusiga specialutgåvor. Tales of Zestiria, som släpptes till både PS3 och PS4, hade förstås specialutgåvor till båda konsolerna. Nu är ju inte jag någon samlare av rang men jag lyckades ändå med konststycket att köpa den normala PS3-utgåvan (som jag senare gav bort till en vän), den normala PS4-utgåvan, Collector’s Edition PS4 (EU), Collector’s Edition PS4 (US) och sen fick jag Collector’s Edition PS3 (EU) som present. Så ja, det blev nog lite mycket den här gången… Men spelet är som tur var bra, ett riktigt lyft i jämförelse med Xillia-delarna!

ÅRETS MÄSTERVERK: XENOBLADE CHRONICLES X

xcx

Ni som har besökt den här bloggen tidigare kanske känner till att jag fullkomligt älskar Wii-spelet Xenoblade Chronicles. Den spirituella ”uppföljaren” Xenoblade Chronicles X är en härlig blandning av valda delar från Xeno-serien. Här kan man skapa en kvinnlig karaktär som (beroende på hårstil) för tankarna till Elly eller Maria i Xenogears, de stora robotarna (Skells) påminner både om Xenogears samt Xenosaga-spelen, och världen – utforskandet – från Xenoblade har blivit flerfaldigt större. Den första platsen man befinner sig på är en värdig efterföljare till det makalösa området Gaur Plains i föregångaren. Den största skillnaden i XCX är väl att det inte finns en lika tydligt utstakad story som det gjorde i Xenoblade till Wii. Berättelsen är däremot på ett mycket smart sätt förankrad i hur spelet är uppbyggt, men mycket av innehållet kommer från sidouppdrag, där man kan hitta fler spelbara karaktärer och utröna sociala band mellan människor och andra raser. Spelet tar på sitt eget sätt upp ämnen som vi är alltför bekanta med idag – människor på flykt, rasism, samarbete och att öppna dörren för dem som har det svårt.

Världen erbjuder (nästan) oändligt med saker att göra, när jag spelar sitter jag ständigt och påminner mig själv om saker jag inte ska missa och fem minuter senare har jag lyckats snappa upp x antal nya quests. Men det är inget problem, för Xenoblade Chronicles X går att spela lite som man vill. Är du inte intresserad av människorna i din närhet eller vill utforska varenda vrå av världen kan du brassa på rätt igenom storyn. Fast det är inte något jag rekommenderar, för efter drygt 80 timmars spelande har jag kommit fram till följande – det är världen Mira som har huvudrollen och den är fylld av märkliga, mäktiga och massiva kreatur, enorma vidder och utsikter som får ögonen att tåras. Xenoblade Chronicles X är makalöst vackert. Detaljrikedomen hos naturen, rustningar, vapen och Skells är så galet hög att tanken svindlar. Jag förstår inte hur människor har tänkt ut och skapat allt det här. I min recension av Xenoblade till Wii kallade jag spelet för världens åttonde underverk. Här har vi underverk nummer nio och jag tänker befinna mig på Mira så länge jag bara kan.

6 kommentarer

 1. opkij

  Woho! Kul att se ditt år sammanfattat, jag kan inte låta bli att skratta åt din ”shopping spree”, haha.

  Man kan inte heller låta bli att ångra sig lite att man inte gick på Piano konserten trotts allt, kul att du fick något mer ovanligt än Final Fantasy signerat med, jag själv fick Blue Dragon-soundtracket signerat vid mitt möte, han såg smått förvånad ut den gången med, hehe.

  Jag väntar med att skriva något detaljerat om Xenoblade X men att det är en fantastisk värld man gärna stannar kvar i håller jag såklart med om! Av en slump råkade jag ha både Xenoblade X och Zestiria igång samtidigt och det var skrattretande hur tomt och tråkigt Zestiria såg ut då, och då var det ändå en stor uppgradering mot Xillias miljöer…
  opkij skrev nyligen: Beaten games 2015

  • Anna

   Här kommer ett jättesent svar! O_o
   Hehe, kul att du gillade min korta sammanfattning. Redan nu känns det som att det här året blir mer innehållsrikt vad gäller spel, även om tiden inte räcker till, som vanligt.

   Får se när jag klarar XCX. Har spelat närmare 170 timmar men gör nästan vad som helst för att inte närma mig slutet. XD 😉

 2. Micke

  Vad härligt att du lyckades ta tag i lite äldre spel också. Tror jag ska satsa på att ta mig igenom Grandia 3 och Grandia Xtreme i år.
  Kul att du gillade Xenoblade CX som du gjorde, det är ett riktigt grymt spel måste jag säga. Även om jag saknar lite saker, så lever det helt klart upp till mina förväntningar.

  Hohoho. Jag visste det blev en massa Zestiria, men kanske inte riktigt att det blev så mycket. Det är imponerande. Själv är jag besviken på EU CEn och ångrar verkligen det köpet. Ska verkligen fundera hårt på om det blir en CE för Berseria.
  Micke skrev nyligen: Mina favorit spel 2015 (Uppdaterad)

  • Anna

   Hoppas Grandia Xtreme är bra. Hade det bokat hur länge som helst men det tog sån tid att komma att jag sen inte skaffade det. Men det ska inte vara som andra Grandia-spel, mest fokus på att slåss och gå igenom dungeons har jag för mig. Hoppas det är bra. 🙂
   Grandia 3 är dock ett lågvattenmärke i serien. Får se vad du tycker om det, men jag gillade det inte.

 3. Jerry Olsson

  Ditt rollspelsår 2015 är fylld med kvalitét som vanligt!

  Jag har fortfarande inte testat Golden Sun-spelen ännu men i år tror jag att jag ska ge mig in i den spelserien. Jag ska ladda ner dom till mitt Wii U inom kort.

  Final Fantasy XIV: A Realm Reborn var en överraskning för min del, för det var det första MMORPG jag någonsin testat. Det har jag dig att tacka för. 🙂
  Vore kul att hoppa in i den underbara världen igen.

  Jag har faktiskt börjat med Final Fantasy VII, ta i trä! Kunde inte motstå när det kom ut till PS4 nyligen, och än så länge är det relativt bra. Men remaken ser otroligt bra ut. Värt att hålla ett öga på. Definitivt.

  Jag är så glad att du fick träffa Uemastu. Är det någon som är värd detta så är det du. Visst är jag avis men jag är mer glad för din skull förstås. 😀

  Det lilla jag hann spela Tales Of Zestiria på Comic-Con var en fin spelstund, om det inte vore för den folkmängd på plats. Jag hoppas att få spela det igen i år. Får önska det av min sambo i födelsedagspresent, haha.
  Jag är sjukt imponerad av din entusiasm när det gäller samlarutgåvor.

  Xenoblade Chronicles X, jag hoppades att det skulle vara ett spel för dig och det verkar det vara också. Det är jag glad för! 🙂
  Jag hoppas också att få spela det i år, men det finns så mycket att se fram emot detta spelår. Herrejösses!

  Jag önskar dig ett underbart rollspelsår 2016 också, och tack så mycket för ett fantastiskt blogginlägg!
  Jerry Olsson skrev nyligen: Jerrys Årskrönika 2015. Med årets spel, filmer och musik. (uppdaterat)

  • Anna

   Tack Jerry!
   Ja, det var roligt att testa lite Final Fantasy XIV ihop. 🙂 Det kommer säkert fler tillfällen!
   Kul att du har börjat småspela FF VII, vad tycker du om det än så länge? Även om de behåller mycket till remaken så lär det bli en så annorlunda spelupplevelse mot vad man är van vid vad gäller sjuan. Fruktansvärt spännande! 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 RPGaiden

Tema av Anders NorenUpp ↑