japanska rollspel, spelmusik och Final Fantasy XIV

Rollspelsåret 2013

Medan jag väntar på att min 3DS ska ladda klart, så jag kan fortsätta spela Bravely Default, tänkte jag göra någon slags lista för att summera mitt spelår. Here goes!

EdeaÅrets citat

”Mrgrgr!” – Edea, Bravely Default (3DS)
Edea har blivit min favoritkaraktär i Bravely Default. Hon är cool, belevad, låter sig inte hunsas och dissar trånande grabbar redan på mils avstånd. När hon är förbannad eller förtretad utbrister hon i detta charmiga morrande. Det är så jäkla gulligt att jag smälter.

Årets samarbete

Level 5 och Ghibli Studios
Tack Ghibli Studios, för att ni äntligen slog slag i saken och lät era fantasivärldar bli världar att uppleva och inte bara betrakta. Med tanke på Level 5:s enorma kunnande inom cel-shadingtekniken var de det rätta valet för att göra er rättvisa.

Årets I’m-sexy-and-I-know-it

Milla Maxwell, Tales of Xillia (PS3)
Möjligen är Milla den mest lättklädda rollspelskaraktär jag stötte på under 2013. Men hon är också medveten om det. De andra karaktärerna undrar varför hon valt att klä sig sådär och svaret de får är typ ”det är bekvämt och jag gillar det”. Självförtroende är sexigt!

Årets soundtrack

Visserligen lämnar REVOs musik i Bravely Default inte mycket att önska, men jag måste ändå ge guldmedaljen till Fire Emblem – Awakening. Detta massiva soundtrack, som man numera knappt kan få tag på, innehåller många bra stycken, men det är stridsmusiken jag minns allra mest.

Årets färdmedel

Tengri, Ni no Kuni (PS3)
Det finns många saker som är bra med Tengri. 1) Det är en drake. 2) Flyganimationen är så fruktansvärt bra gjord. Allt från vingarnas slag till hur Tengri vrider sig i luften. Makalöst. 3) Musiken som drar igång när man tar till skyn är mer än fantastisk. Med kraftfulla blåsinstrument och stråkar är det ett bombastiskt stycke man sällan glömmer. 4) Upptäckarglädjen. Jag spenderade timmar på att bara flyga runt och larva mig i världen.

Tengri Årets orörda

Ys – Memories of Celceta (PS Vita) & Shin Megami Tensei IV (3DS)
Förra årets dagar räckte visst inte till och jag hann inte prova två av de största rollspelssläppen. Men det innebär nog att jag har en massa skoj att se fram emot.

Årets slakt

Tera Rising (PC)
Visst har jag och sambon haft roligt när vi spelat ihop, men roligast har jag nog haft när jag ensam kutat runt med min castaniska slayer och mörsat ner horder av monster. Orädd mötte jag BAM:s (Big Ass Monsters) och jag gick vinnande ur varje strid. Ensam tog jag mig också igenom en instans – en dungeon i vilken mina svordomar studsade från vägg till vägg. Det var inte lätt men jag klarade det. Efteråt berättade min sambo att instanser ska man egentligen inte kunna klara av själv. Men vad fan visste jag, jag har ju typ aldrig spelat MMO:n förut och definitivt inte kört en instans tidigare. Bra grej att kunna skryta om i alla fall. 😉

Årets konstverk

Dragon’s Crown (PS3/PS Vita)
Är det något man kan lita på så är det att Vanillaware kommer att förtrolla en med underskön grafik. Likt en drömvärld av sällan skådat slag målas miljöer upp, den ena vackrare än den andra. Jag som trodde att jag redan sett det vackraste i Odin Sphere. Jag hade fel. Och musiken av Hitoshi Sakimoto skjuter som vanligt Amors pilar rakt i mitt hjärta.

Dragon's CrownÅrets rollspel

[insert game title here]
Jag kan inte bestämma mig. De tre spel jag har haft absolut roligast med under 2013 är Ni no Kuni, Fire Emblem och Bravely Default, som jag fortfarande spelar. Ni no Kuni var kanske lite barnsligt på sina ställen, men ofantligt välgjort. Jag är sjukt svag för strategirollspel och Fire Emblem var precis det jag behövde. Striderna var fantastiska och karaktärerna roliga att utveckla.
Det kändes å andra sidan lite kort, när jag klarat det första gången började jag genast om på nytt, men kom då bara halvvägs. Bravely Default har jag spelat i snart 50 timmar och är ännu inte klar. Grafiken är makalös, striderna intressanta och smart gjorda, det myllrar av jobb och världen har mycket att erbjuda. Kanske är det en delad förstaplats för alla tre, baserat på olika kriterier? (Eller så säger jag Bravely Default bara för att. ;P)

Agnes

12 kommentarer

 1. Jerry Olsson

  Tack för ett underbart inlägg!
  Jag har läst många blandade åsikter om Braverly Default, men är det någons åsikt och råd jag tänker följa, så är det definitivt Sveriges bästa spelblogg: RPGaiden.
  Ingen går på djupet i en artikel om rollspel som du gör.

  Jag fullkomligt älskar Ni No Kuni och tittar på än idag när min sambo spelar det. Jag satte Ni No Kuni på 3:e plats i min topplista men det var hård konkurrens. Hade jag spelat Tales Of Xillia tidigare skulle det spelet lätt ha hamnat på 4:e plats utan att tveka, för det spelet är otroligt charmigt. Längtar efter att få spela det så fort som möjligt ikväll. Milla lyser av äkta självförtroende.

  Fire Emblem verkar otroligt bra. Såpass mycket att det lär bli ett köp längre fram.

  Jag ser fram emot nya artiklar om rollspel på RPGaiden för den är en av mina favoritbloggar. Hoppas på fler podcasts dessutom!
  Sköt om dig min vän! Kram
  Jerry Olsson skrev nyligen: Teckningsplaner den närmaste tiden framöver. (plus lite förslag skulle inte skada.)

  • Anna

   Tack själv för att du läste och kommenterade! 😀 Så snabbt också!
   Jo, Bravely Default är verkligen värt ett köp. Jag har inte läst några åsikter eller recensioner alls, vilket jag är glad för. Jag hoppades att det skulle bli en bra upplevelse och det är det också. Just nu går jag runt och levlar lite jobb, men jag är i spänd förväntan kring vad som kommer hända härnäst. Jag tror att saker inte riktigt är som de verkar…

   Ni no Kuni var det första spelet som jag körde igenom här i nya lägenheten. 🙂 Har bara en massa fina minnen från det spelet, kan verkligen förstå att du kollar på när Malin spelar!

   Xillia är ett bra spel, men det var samtidigt lite av en besvikelse. Inte lika stor som FF XIII var, förstås, men det var ändå nåt som gnagde mig mot slutet. Så kände jag dock inte i början, då var jag liksom du sugen på att spela hela tiden och satt 6-8 timmar i sträck. Men sen mojnade intresset, jag tyckte det kändes tjatigt och kanske var det saker i storyn som spretade. Men striderna är jätteroliga och karaktärerna är fina. Har du spelat Tales of Symphonia? Om inte så måste du köpa PS3-utgåvan som kommer om ca 2 månader. DET är ett fantastiskt spel och ännu ett av mina absoluta favorit-Tales.

   Tack för de snälla orden om bloggen, jag ska se till att göra mitt bästa, i alla fall så långt som tiden räcker till. 🙂 Kram!

 2. Micke

  Vad härligt att se ett inlägg.
  Tales of Xillia är nog fortfarande mitt JRPG 2013, gillade det väldigt mycket. Det mesta klickade för mig. =)
  Var naturligtvis fler bra som man spelade, men Xillia var allt jag hoppades på.

  Sedan känner jag mig nog som enda personen i världen som inte alls gillar artworken till Dragons Crown. Näst intill hatar den, är inte förtjust i någon av karaktärerna och ännu mindre amazonen och sorceress.
  Jag kan inte sätta fingert på vad jag ogillar med hans/hennes artwork, den är helt enkelt inte snygg. Den tilltalar mig inte alls, detta är något jag hållit tyst om ganska länge då man blir väl lynchad för att ha den åsikten.
  Men det mesta i anime-aktig väg sedan kan jag käka. Hm, jadu. Vad man gillar och ogillar är bra lustigt ibland.

  Men tack för ett härligt kul inlägg, som jag nu skräpat ner med mitt tjat. 😀
  Micke skrev nyligen: Highlight of 2013

  • Anna

   Du skräpar inte ner! Åsikter är kul! 😀
   Jag kan förstå vad det är du inte gillar med artworken i Dragon’s Crown, även om jag inte har några större problem med den själv. Amazonen är ju väldigt… bastant på sina ställen och nästan lite kantig med alla muskler. Det kan lätt bli för mycket kan jag tro. Magikern har ju en nästan löjlig bröststorlek och hur de ens hålls inne i den urringade klänningen behöver vi kanske inte gå in på. XD Det är extrem artwork och inte alla kommer tycka om den och det är också oki. Men det de verkligen har lyckats med är spelets övriga design, hur världskartan ser ut, hur allting är så sömlöst vackert. 🙂

   Jättekul att höra att du verkligen gillar Xillia så mycket! För mig var det spelet kanske 80% av vad jag hade hoppats och jag vet inte ens vad jag förväntade mig. XD Men jag hade ju problem med Vesperia första gången jag spelade också. Andra gången kom jag igenom det och tyckte lite bättre om det. Hm. Ändå är Tales-spelen väldigt solida rätt igenom. 🙂 Det är alltså ingen dålig upplevelse jag har haft, men jag var lite trött/uttråkad mot slutet.

   Tack så mycket för din kommentar! Alltid kul att få. 🙂

 3. JRPGeek

  Designen i Dragon’s Crown är verkligen underbar. Vad tycker du om den i Muramasa?

  Angående citat så måste jag nog ge min röst på Agnes ”Unacceptable!”.

  Bra och rolig lista iaf!
  JRPGeek skrev nyligen: 2014 års mest efterlängtade rollspel

  • Anna

   Tack! Haha, ja Agnès nästan panikslagna utrop är ju också kul. ^__^
   Jag gillade Muramasas design mycket också, men inte lika mycket som Odin Sphere eller Dragon’s Crown.

 4. opkij

  Hej! Jag får nästan skämmas som varken kommenterat eller tittat in här på evigheter. Varför inte har jag inget svar på heller… Jaja, kul att du fortfarande skriver och spelar bra spel. Det blir till att läsa ifatt det jag har missat.

  Får man även fråga om soundtrack-samlingen fortfarande växer? Jag minns dom bilder du la upp för något år sen och jag tror inte att jag har sett någon mer imponerande samling sen dess!

  • Anna

   Hej! Vad roligt att du är här igen! 😀 Du ska inte känna att du är dålig för att du inte tittat in på ett tag, det fanns en stund då jag inte hade tid eller ork att skriva så mycket heller. Men förhoppningsvis hittar du något av intresse här. 🙂

   Min spelmusiksamling växer, men i en väldigt långsam takt numera. Senaste soundtracket jag köpte var till Bravely Default. Jag är numera student på heltid och har helt enkelt inte lyxen av att kunna spendera x antal tusenlappar på spelmusik. :/ Men, jag försöker skaffa det som skaffas bör. 🙂

   Som sagt, kul att se dig här igen! Tack för din kommentar och på återseende, hoppas jag! 🙂

 5. opkij

  Texter om spel och speciellt rollspel är ju alltid intressant så jag ska se till att läsa dina lite längre texter när jag får tid över, den senaste om Bravely Default är läst och den var mycket bra skriven! Det blir ett köp av det så fort jag har en konsol att spela på…

  Skönt att höra att samlingen av soundtrack fortfarande växer även om det inte är i samma takt som förr.
  Min egen Xenogears/Saga samling växer den med men det går inte fort här heller och att hitta vissa grejer
  börjar bli nästintill omöjligt.

  • Anna

   Tack ska du ha! 😀 Jättekul att höra! Hoppas du lägger vantarna på en 3DS och spelet snart.

   Åh, en Xenogears/Saga-samlare. 🙂 Har du Perfect Works?

 6. opkij

  Hehe, jag vill inte skapa avundsjuka här men Perfect Works är och förblir min käraste ägodel.
  Den har legat i mina gömmor i snart 7 år men jag blir fortfarande lite darrig när jag ser den och
  har bara vågat öppna den en enda gång under alla år… den digitala versionen på datorn har jag såklart
  bläddrat i desto fler gånger!

  • Anna

   Just! Det gäller att vara försiktig med sina saker! Jag lyssnar knappt på mina spelsoundtrack heller. Det händer ibland förstås, men mest vill jag bara ha dem för att titta på. ^^
   Jag har en digital version på engelska av Perfect Works. Himla kul att du har the real deal! 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 RPGaiden

Tema av Anders NorenUpp ↑