japanska rollspel, spelmusik och Final Fantasy XIV

Spelmusik vs. filmmusik

Såg The Dark Knight Rises igår och kände mig väldigt sugen på att se om den första filmen. Hyrde Batman Begins från Voddler, filmen står på paus just nu, för det jag upptäckte nyss måste jag blogga om.

Jag är mitt i scenen där Bruce vägrar döda en man i Ra’s Al Ghuls fäste. En stor fightingscen tar sin början. Plötsligt hör jag musiken i bakgrunden väldigt tydligt. Inte på så sätt att den är bra (vilket den förstås är), men för att jag har hört den förut. Men jag har inte sett filmen sedan jag såg den på bio, så vart kan jag ha hört denna melodi? Då kommer jag på det.

Elvandia Story.

Det är den tredje låten i Batman Begins jag pratar om – Myotis. Starta från 2.06. Du behöver Spotify för att kunna lyssna.

Melodin In Danger, från Elvandia Storys soundtrack, låter nästan exakt likadant som från den punkten i Myotis. Ja, det finns vissa skillnader, men de är inte många. Tyvärr finns inte den här låten på YouTube så jag tänker lägga upp den här så ni kan lyssna. Soundtracket kan ni köpa här.

 

Ja, det här var ju spännande. Batman Begins är från 2005, och Elvandia Story släpptes endast i Japan 2007. Så dessvärre är det Norihiko Hibino som tycks ha blivit alldeles för inspirerad av Hans Zimmers musik. Eller så är världen så liten och så fylld av musik att två personer oberoende av varandra kan skapa musik som låter väldigt lika.

Det är ju inte första gången som spelmusik och filmmusik påminner om varandra. I filmsekvensen från Final Fantasy VIII då de kommer till Dollet och The Landing spelas, fick musiken ändras då den var alldeles för likt filmen The Rocks tema.

Och alla känner väl till hur likt Metal Gear Solids tema och introt i Speed är?

Nu har jag alltså snubblat över två liknande stycken, där det senare är borderline plagiat. Nåväl, jag tycker fortfarande att Elvandia Story har ett grymt soundtrack.

4 kommentarer

 1. Jerry Olsson

  I’ll be damned. De låter otroligt lika! Jag gillar din skarphet när det gäller upptäckter. Jättebra upptäckt, Anna!
  Jerry Olsson skrev nyligen: Teckning: Felicia Day.

  • Anna

   Tack Jerry! 🙂 Jag vart så himla förvånad! :O Alltså, jag har inte sett filmen sedan den kom på bio och jag har aldrig fokuserat på musiken förut. Elvandia Storys musik har jag lyssnat mängder på, nu senast inför senaste podcasten då jag skulle välja ut vilken låt jag ville ha med till Annalåt och därför hade jag det extra färskt i minnet. Men herregud. Jag får hjärtklappning av sånt här. XD

 2. Sebastian Åkerberg

  Det är intressant, sådant där. Jag har själv råkat ut för liknande saker. Varje gång jag hör ett litet stycke från en av låtarna till Dr. Horrible’s Sing-A-Long Blog så påminns jag alltid om Lost Odyssey. Jag vet inte riktigt varför, för jag kan inte hitta någon låt på LO-soundtracket som riktigt matchar, men jag gör alltid den associationen. Det är ingenting stort – jag skulle absolut inte kalla det plagiat – utan bara att introt till låten känns väldigt bekant.

  Förutsatt att det görs snyggt – dvs. inte stjäl alltför mycket, alltför uppenbart – tycker jag att det kan vara rätt ballt med små nickar till andra verk.
  Sebastian Åkerberg skrev nyligen: Bioware och det betydelselösa prejudikatet

  • Anna

   Ja visst är det. 🙂 Och visst händer det mer än sällan att man stöter på musik som påminner om annan och man kan inte riktigt sätta fingret på vad alla gånger. Men det här. 😀 Superlikt! Sen om det är fråga om stöld eller ren tillfällighet, vem vet? Oavsett så är det en riktigt rolig upptäckt. ^^
   Tack för din kommentar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 RPGaiden

Tema av Anders NorenUpp ↑